Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Europaparlamentet säger ja till mål om energieffektivisering

  Det blir tre separata klimatmål på EU-nivå till 2030, åtminstone om Europaparlamentet får som de vill.
  Europaparmanentet har nu sagt sitt kring debatten om EU:s förnybarhetsmål, och de tycker att EU ska minska sina utsläpp med 40 %, använda 40 % mindre energi och 30 % av energin ska komma från förnybara energikällor. Förslaget är betydligt bättre än det som presenterades av kommissionen för tre veckor sedan, då föreslogs inget mål för energieffektivisering och ett lägre mål för förnybar energi, något som miljörörelsen beskrev som en katastrof.
  Striden har framför allt stått mellan vissa konservativa grupper som ville att EU bara skulle ha ett mål för utsläppsminskningar och en bred grupp med både miljörörelsen och många företag som menade att man även borde ha mål kring förnybart och energieffektivisering. Striden om detta har sträckt sig enda in i regeringen där Centerpartiet ville ha tre mål, men fick se sig överkörda av Moderaterna som bara ville ha ett mål.
  Allt är dock inte frid och fröjd bara för att parlamentet i slutändan föreslår tre separata mål, ambitionsnivån på målen är fortfarande inte höga nog för att klara målet om max två graders global uppvärmning menar många i miljörörelsen.

  Bra att Europaparlamentet röstade för tre bindande mål men det behövs högre ambitioner skriver Em Petersson, kampanjledare i klimat och energifrågor för Greenpeace på twitter.

  Striden är heller inte avgjord med detta, nästa steg är stats- och regeringscheferna som ska diskutera frågan i slutet av mars.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.