(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Europas första tankstation för bioflygbränsle

Foto: Adrian Pingstone

Karlstad Airport blir först i Europa med en tankanläggning för bioflygbränsle. 
Peter Landmark, vd för Karlstad Airport till Miljönytta:

Vi kan nu visa att
det är fullt möjligt att flyga mer miljöanpassat och i juni 2014 öppnade vi Europas första tankanläggning för flygbiobränsle och den första reguljärflygningen med bränslet genomfördes. Från 2015 kan alla plan som åker från flygplatsen tankas med biobränsle.

Biobränsle görs av biologiska råvaror, som till exempel alger och rester från skogsindustrin. Det biologiska bränslet blandas sedan med vanligt fossilt flygbränsle. Upp till 50 procent av bränsletanken består sedan av det certifierade biobränslet.
I nuläget kostar bioflygbränsle tre till fyra gånger mer än vanligt flygbränsle. För att få fler att tanka miljövänligare har Karlstad Airport tillsammans med Statoil Fuel & Retail och det nederländska företaget SkyRNG skapat en fond för klimatkompensation. Fonden ska till en början täcka kostnadsskillnaden mellan bioflygbränslet och det vanliga flygbränslet, men på längre sikt ska pengarna även gå till att stötta forskning och företag.
Flyget står globalt för 4-5 procent av alla klimatbelastande utsläpp. I Sverige kommer en tiondel av alla utsläpp från flygsektorn. Ofta får man höra lägre siffror än så, men det  beror på att många endast räknar på utsläppen av koldioxid. I själva verket är även flygets utsläpp av vattenånga och kväveoxider indirekt miljöbelastande.
Det nya bränslet kommer inte att lösa alla flygens utsläpp, men kan tillsammans med att flyningarna minskar förhoppningsvis vara med och bidra till mer hållbara flygtransporter.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.