Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Efter åtstramning av systemet för utsläppsrätter är nu koldioxidutsläppen från Europas industrier på rejäl nedgång. Preliminära siffror visar på hela 9 procents minskning. I Sverige minskade utsläppen under 2019 med 5 procent.

    Utsläppen från de stora industrierna står för en stor del av Europas utsläpp av växthusgaser. Nu minskar industriutsläppen rekordsnabbt. Preliminära analyser visar på nära 9 procents nedgång under 2019.

    Anledningen är framför allt minskad produktion av kolkraft. Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om den historiskt snabba avvecklingen av europeisk kolindustri.

    Bakgrunden till kolets fall och de minskade utsläppen är skärpta regler för alla verksamheter som ingår i EU:s handelssystem för utsläppsrätter.

    Under 2018 och 2019 stramades systemet åt rejält, efter pådrivning från bland annat Sverige. Priset på koldioxid höjdes från 50 kronor per ton till 250 kronor per ton.

    Även i Sverige syns betydande utsläppsminskningar. Under 2019 minskade de svenska industriutsläppen med över en miljon ton, vilket motsvarar ungefär 5 procent av de tidigare utsläppen. I landet finns totalt 740 anläggningar för industri eller energiproduktion som ingår i EU-systemet.

    Det är bra att Sverige nu bidrar med utsläppsminskningar i systemet, det är första gången på sex år som detta sker. Utsläppen ska vara nära noll för dessa verksamheter inom 25 år och då behöver vi årliga minskningar av den här omfattningen, säger Fredrik Hannerz, chef för Utsläppshandelsenheten på Naturvårdsverket.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.