EU:s klimatomställning i fokus under von der Leyens linjetal
Under ett närmare 80 minuter långt linjetal under onsdagen lade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ut sin vision för unionen under det kommande året. 37% av pengarna i EU:s coronafond ska gå till klimatomställningen, men med pågående klimatförändringar kan löftet om utsläppsminskningar vara både klent och för långt in i framtiden.
Enligt förslaget ska utsläppen minska med 55 procent fram till 2030, en minskning från omröstningen i EU-parlamentets miljöutskott som Supermiljöbloggen skrev om förra veckan men ett steg i rätt riktning från att inte ha något konkret mål för 2030 under förhandlingar i våras. Målet skulle behöva vara minst 65-70 procent för att vara i linje med den senaste klimatforskningen.
Jag förstår att det är för mycket för vissa och för lite för andra, säger kommissionsordföranden. Men vår konsekvensanalys visar tydligt att nå detta mål skulle sätta oss på rätt bana för att nå klimatneutralitet 2050 och för att nå våra åtaganden i Parisavtalet.
Enligt WWF ligger svagheten i rapporten att det är kommissionen själv som är både domare och jury om huruvida den nya lagstiftningen överensstämmer med klimatneutralitetsmålet. Miljögruppen uppmanar EU att inrätta ett oberoende, vetenskapligt klimatråd för att ge underlag till beslut samt övervaka klimatpolitiken, något som existerar i länder som Nya Zealand.
Era avlägsna mål kommer inte att betyda något om de höga utsläppen fortsätter som idag, även i några år till, för det kommer att förbruka vår återstående koldioxidbudget innan vi ens har chansen att nå era 2030- eller 2050-mål, utryckte Greta Thunberg i sitt tal under komissionens första förhandling i våras.
Utöver klimatet nämnes även digitalisering, migrationsfrågan, minimilön, hälsounion, rättsstatlighet och hatbrott under Ursula von der Leyens tal. Internationella samarbeten lyftes som avgörande, inte minst för klimatet, men förhoppningen om Kina och Ryssland som pålitliga EU- partners anser hon som utmanande.
– Vårt globala system har hamnat i en smygande handlingsförlamning. Stormakter antingen lämnar insitutioner eller tar dem som gisslan för sina egna intressen, vi vill stärka och utveckla internationella samarbetsorganisationer som FN, WTO och WHO berättar kommissionsordföranden i sitt tal.
Ledamöter från alla svenska partier i EU-parlamentet kommenterade von der Leyens tal, antingen i den efterföljande debatten i eller via en pressbriefing. Många av dem lyfte fram von der Leyen som en god talare och att hon förde en ambitiös agenda. Kritik riktades mot att kommissionen går vidare med förslaget om en europeisk minimilön och migrationspolitik.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till