Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  EU:s oklara inställning till Kyoto

  I förspelet till FN:s klimattoppmöte COP17 som börjar idag, har EU framstått som de enda som är villiga att försvara det enda juridiskt bindande klimatavtal i har kvar – Kyotoprotokollet. Men stämmer detta verkligen?

  EU har aktivt arbetat med att beskriva sig själva som föregångare i de internationella klimatförhandlingarna. Inför COP17 som börjar idag har man haft en retorik som går ut på att man är den enda gruppen av länder som faktiskt vill försvara och förlänga Kyotoprotokollet, det enda klimatavtal som världen har. Men EU:s förhandlingslinje är emellertid mer invecklad än så.
  Tidigare har EU:s förhandlare nämligen haft ståndpunkten att man inte tänker förlänga protokollet, såvida inte andra stora utsläppare även binder sig, främst USA och Kina. På en presskonferens igår bekräftades denna förhandlingslinje:
  – Vi kommer politiskt bara kunna gå in i en andra åtagandeperiod under Kyotoprotokollet om vi åtminstone kommer fram till en färdplan med andra som säger när de ska ge sig in i klimatkampen, sa EU:s chefförhandlare Artur Runge-Metzger.
  Dessvärre består nästan alla förhandlingarna av färdplaner. Det var en färdplan som ledde fram till misslyckandet i Köpenhamn 2009 och även resultatet i förra årets möte i Mexico kan på sätt och vis beskrivas som en färdplan. Dessutom har USA tydligt angivit gång på gång att de inte kommer att bina sig juridiskt i någon typ av avtal över huvud taget.
  När det mesta dessutom talar för att man tjänar ekonomiskt på att gå i förväg blir det dessutom ännu mer konstigt att EU inte väljer att lämna USA därhän och förlänga Kyotoprotokollet.
  Supermiljöbloggen har tre stycken korrespondenter på plats i Sydafrika och vi kommer att rapportera dagligen om hur förhandlingarna går.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra