Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Expert: “Arktis fritt från is om fyra år”

  Vi har tidigare rapporterat om det bottenrekord som i år slagits i Arktis. Sedan mätningarna började 1979 har det aldrig varit så lite is under sommaren som i år, vilket är ungefär hälften så stor yta som mellan åren 1979-2000. Forskare har tidigare varnat för att isen under sommarhalvåret kan vara helt borta inom tio år. En av världens ledande experter, professor Peter Wadhams, går nu ut och förutspår en slutgiltig kollaps av sommaristäcket i Arktis redan inom fyra år.

  Wadhams har under flera år studerat havsisen på det norra jordklotet och var den person som förutspådde det tidigare bottenrekordet för istäckets omfattning år 2007. Tidigare trodde Wadhams att isen under sommarhalvåret åtminstone skulle räcka åtminstone femtio år till. Med den allt tydligare trenden med mindre istillväxt på vintern och mer avsmältning under sommaren har han dragit nya slutsatser.

  Konsekvenserna av avsmältningen tros vara förödande. För det första tros avsmältningen leda till en förstärkning av den globala uppvärmningen eftersom isen reflekterar solens strålar medan vattnet absorberar dem. För det andra riskerar avsmältningen frigöra stora mängder av den aggressiva växthusgasen metan, som finns lagrad under permafrosten. Forskare menar att utsläpp av endast några procent av metanen som finns lagrad under Arktis kommer leda till stor påverkan på klimatet.

  Ytterligare konsekvenser av mindre istäcke i Arktis är att det blir lättare att utvinna olja där. Tidigare idag meddelade dock Shell att de inte kommer borra efter olja i år. Den glada tvingas dock direkt bli besviken eftersom det dessvärre är av tekniska, inte ideologiska, skäl Shell stoppar utvinningen. De planerar att fortsätta nästa år när deras problem tros vara lösta.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra