Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Experter: ”Tredubbla vargstammen”

  Spänningen stiger inför eftermiddagens riksdagsdebatt om vargjakten. Idag skriver rovdjursutredningens internationella expertpanel på DN Debatt att vargpopulationen i norden och Karelen skulle behöva tredubblas för att säkra stammens fortlevnad:

  Det finns uppskattningsvis mellan 200 och 300 vargar i Skandinavien och mellan 150 och 200 vargar i Finland för närvarande. Därutöver finns det några hundra vargar i ryska Karelen. Det innebär att populationen som helhet knappast överstiger 1 000 individer. Baserat på genetisk kunskap borde populationen bestå av minst 3 000 individer för att på lång sikt ha en evolutionär potential.

  Populationen är dessutom som tidigare nämnts kraftigt fragmenterad och lider av inavel i de isolerade delarna. Vår bedömning är att vargpopulationen som helhet, och i synnerhet den skandinaviska delen av populationen, inte är långsiktigt livskraftig för närvarande och därmed inte uppfyller EU:s kriterier för gynnsam bevarandestatus.

  Vargdebatten som sker på initiativ av Vänsterpartiet börjar klockan 13, och kan ses live via svt.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.