Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Experterna: ”Fördubbla vargstammen” – Jägarna: ”Vi vill inte”

  Årets licensjakt på varg blev alla sätt och vis ett fiasko. Flertalet forskare har sagt att vargstammen måste utökas kraftigt. Nu har även en expertgrupp ledd av rovdjursutredaren Lars-Erik Liljelund kommit fram till att vargstammen åtminstone måste fördubblas. Svenska Jägarförbundet däremot – de håller inte med.

  450 stycken. Så många vargar ska det finnas på sikt i Sverige som ett minimum om utredarna får som de vill. Hos Jägarförbundet, som tidigare har velat döda fler vargar än som tillåtits, har beskedet tagits emot med ilska. De vill inte ha en lika stor och välmående vargstam.

  – Det är helt åt helvete. Jag kan aldrig tänka mig att det finns politisk majoritet till att genomföra detta, säger en mycket upprörd Karl-Evert Hellsén, ordförande Jägarföreningen Gävleborg.

  Samtidigt har en före detta jägare gått ut på SvD debatt och starkt kritiserat moralen hos dagens jägare. Bland annat ägnar sig jägare åt detta, enligt skribenten:

  • Vargar överkörda med skoter, skadade och sedan ihjälklubbade.
  • Förgiftade åtlar (tex slaktavfall eller kadaver som läggs ut).
  • Järnburar gjorda av armeringsjärn, betade med kött där öppningen har hullingar av spetsade armeringsjärn (syftet är att vargen ska fastna med nos huvud).
  • Blodindränkta tvättsvampar, komprimerade och frysta, vilka läggs ut i terrängen i hopp om att vargen ska äta dem och drabbas av förstoppning. ”En helt säker och ej spårbar metod”, skryts det om.
  • Skjutna vargar som efter skottet blir sparkade av hat.
  • Riktad jakt mot vargflockens alfadjuren, vilket leder till splittring av familjegrupper, utebliven parning detta år och mindre överlevnadschans för de kvarvarande (svältdöd?).
  • Att licensskjutna vargar vid obduktionen visar på gamla skottskador. Hur kan så många av ett så skyggt och svårjagat djur ertappas med så många skottskador?

  Huruvida det ena (jägarnas tortyr av vargar) har med det andra (deras ovilja till en större vargstam) att göra väljer vi på Supermiljöbloggen att inte spekulera i, utan överlåter detta till våra läsare.

  På bilden syns Karl-Evert Hellsén, ordförande Jägarföreningen Gävleborg.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.