Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Exploatering av gruvor utan afrikansk vinst

  Efterfrågan av mineraler är just nu högt och det är främst Kina som driver på den. Men de vinster som görs vid brytningen av mineraler i Afrikas gruvor går helt förbi de afrikanska länderna.

  Det är främst kontrakten mellan länderna och gruvbolagen som är problemet.

  – Kontrakten mellan de internationella gruvbolagen och de mineralrika länderna i Afrika bygger på en modell från 1980 och 1990-talen, när det var köparens marknad, säger Paul Jordan, sydafrikansk konsult i utvecklings- och mineralfrågor.

  SR:

  Fattiga länder i Afrika fick tävla om att ge så förmånliga avtal som möjligt för att locka till sig bolagen.

  I dag pågår istället en gigantisk mineralboom driven av efterfrågan i Asien, och kontrakten borde se helt annorlunda ut, enligt konsulten Paul Jordan.

  Skatterna bolagen betalar borde vara högre, och nya rättigheter borde auktioneras ut offentligt, vilket skulle ge helt andra inkomster till de afrikanska länderna.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.