Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    I den komplicerade och splittrade beslutsprocessen om PFAS-utsläpp i Vättern från den förorenade militära flygplatsen i Karlsborg har en ny möjlighet att hindra fler utsläpp dykt upp. Organisationen Aktion Rädda Vättern manar nu alla kommuner runt sjön att ta strid för sina vattentäkter.

    Den vattensjuka marken intill försvarets landningsbana uppmäter på sina ställen extremt höga halter av PFAS-ämnen, framförallt ett av de mest toxiska, PFOS, från många års brandövningar med släckskum.

    Ämnena sipprar sakta ut i Vättern, som är dricksvattentäkt för hundratusentals invånare i kommunerna runt sjön. När nu gränsen för PFAS-ämnen i dricksvatten från år 2026 sänks många gånger om till fyra nanogram (miljarddelar av ett gram) per liter måste de kommunala huvudmännen se till att inte hamna i kläm, manar organisationen.

    Regeringen har beviljat tillstånd till försvaret att dränera flygplatsen, och öka flygverksamheten femfaldigt. Dessa beslut har redan överklagats av Rädda Vättern som hävdar att regeringen bryter mot både svensk lag och EU:s vattendirektiv. Högsta förvaltningsdomstolen kommer att hålla muntliga förhandlingar i vår och det finns därmed inte någon dom ännu.

    Ny möjlighet att visa motstånd inför beslut

    Nu har ännu en chans att pröva PFAS-frågan rättsligt dykt upp. En av de separata ansökningarna försvaret gjorde hamnade på efterkälken, då det stoppades av den egna tillsynsmyndigheten.

    Just detta ärende gäller en mindre åtgärd i sammanhanget, så kallad bankantsdränering. Men motståndarna framhåller att det är orimligt att höja flödet av skadliga onedbrytbara kemikalier ut i Vättern. Man överklagade omedelbart godkännandet till regeringen, som alltså har att ta ställning en gång till i ett kontroversiellt PFAS-ärende.

    SMB berättade i höstas om en dom i Högsta domstolen, som slår fast att invånare i Kallinge, Ronneby kommun, har rätt till skadestånd. De har under många år druckit vatten med mycket höga PFAS-halter. Flera av dem har drabbats av en rad sjukdomar som forskningen förknippar med kemikalierna.

    Även om giftet kommer från den militära flygflottiljen intill vattentäkten föll ansvaret på kommunens vattenbolag i egenskap att vara huvudman för vattenförsörjningen.

    Rädda Vätterns juridiska ombud Christer Haagman framhöll i samband med domen att precis samma sak kan inträffa för alla kommunala vattenhuvudmän runt Vättern. ”Domen sänder en stark och varnande signal”, sa han till SMB.

    Uppsala kommun måste betala för vattenrening

    PFAS-halterna i den stora klarvattensjön Vättern mäts kontinuerligt och ligger nu, enligt organisationens uppgift, på mellan två och fem nanogram per liter. Men kemikalierna är extremt långlivade och bryts i princip inte ned. Därför är höjda halter alls inte uteslutna om flygplatsen dräneras utan att genomgå total sanering, framhåller man. Höjda halter ovan de nya gränsvärdena kan då tvinga kommunerna att på egen bekostnad installera dyr reningsutrustning.

    Uppsala kommuns vattenbolag har tidigare stämt försvarsmakten på närmare en kvarts miljard kronor för sina utgifter för just detta. Nu måste även kommunerna runt Vättern se om sitt hus och kräva stopp för ökade PFAS-utsläpp, betonar organisationen.

    De många tusentals kemikalierna i PFAS-gruppen har i senare forskning allt mer uppmärksammats för att ha värre långtidsverkande negativa hälsoeffekter än man tidigare trott. Kemikalierna påverkar immunsystem, fertilitet och frekvensen av vissa cancertyper, och är spridda över hela jordklotet. En helt färsk studie visar till exempel att fosters ämnesomsättning påverkas av lägre halter PFAS än vad som varit känt.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.