Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Extremväder ökar i Sverige

    Foto: Foto: Per Ekdahl (Copyright , publicerad med tillåtelse)

    SMHI har sammanställt extrema väderhändelser i Sverige och konstaterar att extrema värmeböljor har ökat under de senaste årtiondena. ”Samtidigt som de extrema händelserna till sin natur är sällsynta, är det också de som utsätter samhället för störst påfrestning när de väl inträffar”, skriver de.

    Forskningsprojektet Climate Extremes utgår från extrema väderhändelser som ger stor samhällspåverkan. SMHI har i projektet undersökt hur ofta de extrema väderhändelserna förekommit i Sverige de senaste årtiondena, och kommit fram till att det bara är värmeböljor och extrem kyla som inträffat så ofta att det finns tillräckligt underlag för att kunna urskilja tydliga trender över förändring i förekomst.

    Där är däremot förändringarna tydliga. Under de senaste årtiondena har de högsta sommartemperaturerna ökat i Sverige, samtidigt som torka inträffat oftare. De intensiva köldperioderna under vintern har istället minskat i antal och intensitet. Samtidigt som det extrema väderhändelserna till sin natur är sällsynta, är det också de som utsätter samhället för störst påfrestning när de väl inträffar.

    För vissa extremtyper kan SMHI inte identifiera tydliga trender under den observerade tiden, men vi kan räkna med en ökad risk i framtiden. Forskarna pekar därför på att det är viktigt att fortsätta att utöka och kvalitetskontrollera de klimatobservationer som samlas in och att digitalisera historiska data. Med bättre underlag går det att göra bättre riskberäkningar, enligt myndigheten.

    SMHI:s sammanställning ligger väl i linje med vad som skett i världen de senaste decennierna. Världsmeteorologiska institutet, WMO, kunde konstatera i sin senaste årsrapport att de flesta av de naturkatastrofer som berörde närmare 62 miljoner människor världen över under 2018 hade anknytning till extremväder och klimathändelser.

    Extrema värmeböljor som plågade stora delar av Europa i somras blir allt vanligare och intensiva, vilket innebär en ökad risk för torka och skogsbränder. Enligt IPCC:s specialrapport om haven är värmeböljor i världshaven redan i dag dubbelt så vanliga jämför med för 30 år sedan, en utveckling som bara väntas fortsätta och förvärras. Om utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka kommer värmeböljor i världshaven att bli minst 50 gånger vanligare med stigande havsnivåer och kraftigare stormar som följd.

    Tanken med SMHI:s projekt är att stödja svenska användare med kunskap som underlättar anpassning till ett förändrat klimat och mildrar klimatpåverkan. Enligt Ralf Döscher, chef för SMHIs klimatmodelleringsenhet Rossby Centre och den forskare som lett arbetet med kunskapssammanställningen, är det därför viktigt att fortsätta samla in data.

    Det är också viktigt att vi ytterligare förbättrar beskrivningen av klimatsystemet och gör våra klimatmodeller mer detaljerade så att vi får verktyg att undersöka hur de extrema händelserna kommer att utvecklas i framtiden.

    I projektet har SMHI haft en referensgrupp bestående av forskare i Sverige och internationellt, samt representanter för kommun, länsstyrelse och näringsliv.

     


    SMB bevakar övervakningen av klimatkrisens utveckling. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

    >>Läs mer om vad vi vill göra här

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.