Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Extremvärmen gav rekordmycket solkraft

  Foto av: Samuel Faber från Pixabay Foto: Samuel Faber från Pixabay

  Även det negativa kan föra något gott med sig: under den intensiva värmebölja som nu plågar Europa producerar Tyskland rekordmycket solenergi. Det är välkommet i en tid av kris och krig som påverkar landet energiförsörjning.

  Den stora frågan och utmaningen i Europa under våren har utan tvekan varit energiförsörjningen och hur den ska se ut efter att all energiimport från Ryssland upphör. Detta samtal har framförallt berört de fossila energislagen som gas, olja och kol. Därför var det välkommet när nyheten kom att Tyskland slog solenergirekord under pågående värmebölja, ett rekord som kan komma att slås senare under veckan. Omkring 38 174 megawatt genererades från solpaneler under söndagen och den extrema hettan som utlöser skogsbränder i Spanien, Frankrike och Grekland ser ut att röra sig mot Tyskland, enligt prognosmakare. 

  Tysklands solenergiproduktionen visar på betydelsen av att ställa om och fler av dessa satsningar behövs. Solkraften blir extra viktig med de återkommande värmeböljorna, eftersom värmen ställer till det för andra energislag som kärnkraft när kylvattnet blir för varmt i hettan.

  Det är därför glädjande att det som kommer bli Sveriges största solcellspark nu kommer byggas i Mjällby i Blekinge. Regeringen har dessutom sagt sig vilja satsa på solkraft och kommer därför bland annat utreda möjligheten att ställa krav på att installera solceller på offentliga och kommersiella byggnader, men det räcker inte. Temperaturer som ses idag i Europa kan även bli verklighet i Sverige, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet till DN:

  Om det blir 40 grader i Sverige är det väldigt extremt, så det tror jag inte vi kommer se speciellt ofta förrän om 10-20 år. Men den här värmen kommer hit så småningom, om vi inte får bukt med klimatförändringarna.

  Samtidigt fortsätter den extrema hettan och skogsbränder plåga stora delar av Europa och värmerekord slås på löpande band. I Frankrike varnas för ”värmeapokalyps” och 16 000 människor har tvingats fly sina hem på grund av bränderna. I Storbritannien slogs nytt värmerekord med 40,2 grader, vilket är 1,5 grader över det gamla och antagligen kommer det bli ännu varmare. Även i Sverige får vi ta del av värmeböljan med temperaturer över 30 grader.

  Credit: European Union , Copernicus Emergency Management Service data

  Kanske den viktigaste fråga att ställa är den som George Monbiot gör i The Guardian där han undrar om vi nu äntligen kan börja prata om jordens överlevnad, ett ämne som så många undvikit så länge, trots att de varit fullt medvetna om det:

  Vårt misslyckande med att förhindra katastrofal global uppvärmning härrör framför allt från tystnadens konspiration som dominerar det offentliga livet, samma tystnadskonspiration som vid ett eller annat tillfälle har omgärdat varje sort av övergrepp och utnyttjande.

  Denna tystnad är särskilt tydlig i den svenska valdebatten där extremvädret i Europa inte ens kommenteras och där klimatomställningen beskrivs som ett större hot än klimatkrisen i sig. Skärpning.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!