(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Facebooks nya jätteserverhallar i Luleå kräver massa vatten och el

För att driva stora internetsidor krävs stora serverhallar, där all information lagras och behandlas. Facebook är nu på väg att bygga sin första serveranläggning i Europa. Den kommer att ligga i Luleå och kräva lika mycket el som 16 000 villor.


Det nordliga klimatet har varit avgörade för Facebooks val att placera hallarna i Luleå. Att det är ofta är kallt på platsen, gör att hallarna inte behöver lika mycket kylning som de skulle behöva vid placering på en varmare plats. Hallarna är var för sig lika stora som tre Arcushallar (en av Europas största inomhushallar, belägen i Luleå) och tre serverhallar ska byggas.

De kommer att använda sig av stora mänger energi. Inge Johansson på miljöskyddsenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten säger till TT:

 – Fullt utbyggt kommer det att gå på 473 miljoner kilowattimmar, det motsvarar 16.000 villor. Betalar man en krona per kilowattimme, eller ens en halv, ja, jag skulle inte vilja ha den elräkningen. 

Utöver detta kommer det att behövas en miljon liter vatten dagligen för att behålla luftfuktigheten i hallarna. Det 346 000 kvadratmeter stora området har nu börjat skövlas på skog.
Kommunstyrelsens ordförande Karl Petersen (S) menar att Facebook inte vill förknippas med miljöförstöring, något som dock Facebook tidigare fått kritik av Greenpeace för, eftersom de använder sig av kolel till sina serverhallar i USA. Vilken sorts el Facebook väljer att köpa till hallarna i Luleå återstår att se.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Du kan nu spara nyheter!

Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.