Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Farliga kemikalier ersattes – med farliga kemikalier

    Två mjukgörare som man antagit var säkra, misstänks nu kunna orsaka högt blodtryck och diabetes hos barn. Mjukgörare används bland annat i vanliga hushållsvaror som plastfolie och snabbmatsförpackingar. De kan också finnas i plastleksaker. 

    För knappt tio år sedan upptäckte man att mjukgöraren DEHP (di-2-etylhexylftlatat) var skadlig för hälsan. Den byttes då i stor utsträckning ut mot alternativen DINP (Diisononylftalat) och DIDP (Diisodecylftalat). Nu verkar det som även dessa kan vara farliga.

    Det här illustrerar ett allvarligt problem med vår nuvarande kemikaliepolitik. Idag fungerar det så att en kemikalie är fri att använda, tills man bevisat att den är skadlig. Det har inneburit att man hela tiden kunnat byta en farlig kemikalie med en annan nästan likadan.

    En rimligare ordning vore att följa den så kallade försiktighetsprincipen – att en kemikalie måste vara konstaterat ofarlig, innan den får användas.

    Supermiljöbloggen frågade Ethel Forsberg, tidigare generaldirektör för Kemikalieinspektionen och författare till boken Makt, plast, gift & våra barn, om hur hon ser på EU:s kemikaliepolitik.

    – EU:s kemikalieregler brister genom att kända hot ignoreras i lagstiftningen.

    Hon påpekar att det konstaterat skadliga DEHP fortfarande är tillåtet enligt EU:s regler för livsmedelsförpackningar (EG förordning 10/2011).

    – Dessutom går prövningsförfarandet väldigt långsamt. Lagstiftningen tillåter också att tillverkarna mörkar innehållet av farliga kemikalier i de flesta produkter, säger Ethel Forsberg.

    De nya studierna av mjukgörarna har visserligen ”bara” visat på ett signifikant samband mellan halten av de två kemikalierna och sjukdomar som högt blodtryck och diabetes hos barn. En alternativ förklaring kan vara att de barn som äter mer färdiglagad och förpackad mat (och därmed utsätts för mer mjukgörare) kan ha fått högre blodtryck och insulinresistens på grund av att de äter sämre kost – och inte på grund av mjukgörarna. I oktober förra året pekade dock även en svensk studie på att DINP kan ha lika hormonstörande egenskaper som den skadliga DEHP-mjukgöraren.

    Hur ska man då göra som konsument i ett läge där forskningen är oklar?
    – På grund av brister i lagstiftningen, är det svårt för konsumenter att välja bort produkter med farliga ämnen. Mitt råd är att välja miljömärkta varor så långt som möjligt. Det finns miljömärkta leksaker, men de syns aldrig i butikerna! Om fler frågar efter dem – kommer de att tas in, säger Ethel Forsberg.

    Om studierna

    Forskare på NYU Langone Medical Center i USA analyserade blod- och urinprov hos barn och ungdomar i en stor nationell hälsoundersökning.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.