Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Farligt gods körs trots förbud


  Sedan två är det enligt ett EU-direktiv förbjudet att frakta högexplosiva varor och dödliga gifter genom tunnlar. Trots detta är det fritt fram att utföra denna typ av transport i Sverige.

  Anledningen till att det inte går att straffa förare som kör med farligt gods genom tunnlarna är att Sverige ännu inte har satt upp de förbudsskyltar som krävs. Enligt Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) är det Näringsdepartementets fel.

  I två år har vi haft lagen och de har haft fem år på sig att sätta upp förbudsskyltar. Det måste väl vara tjänstefel att inte få någonting gjort. I oskyltade tunnlar är det fritt fram att köra vad som helst, säger Göran Teike från MSB till Västnytt.

  Den långsamma hanteringen beror på att de nya skyltarna kräver en ändring i Vägmärkesförordningen som ännu inte gjorts. Efter snart sex år har Transportstyrelsen men främst Näringsdepartementet inte lyckats få upp en enda skylt. Departementet har inte ens lagt ett förslag till regeringen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.