En byråkratiskt petig EU-dom väcker nu farhågor om att den svenska skattebefrielsen av biogasen är i fara. Biogasaktörer i Sverige manar i ett debattinlägg den svenska regeringen att agera.
Förutsättningarna för den klimatmässigt gynnsamma biogasen har under många år varit mycket ryckiga. Branschen vädrade morgonluft när till slut den så kallade biogasmarknadsutredningens förslag antogs och ett antal produktionsstöd och förbättrade villkor infördes.
2020 beviljade EU-kommissionen också, vilket var en väsentlig komponent, en tioårig förlängning av den svenska skattebefrielsen för biogas som fordonsbränsle och för värmeproduktion.
Effekten av att spelreglerna blev bättre, och långsiktiga, kunde SMB ge ett exempel på i veckan: finska energijätten Gasum inleder nu inom kort bygget av en biogasanläggning i Skaraborg för LBG (flytande biogas) för 550 miljoner kronor. Och inom EU kan satsningar ge mycket stora effekter för klimatet, miljön, arbetsmarknaden och ekonomin.
Men tyvärr kommer nedslående besked inifrån Bryssel-byråkratin. I en dom i EU-domstolen nyligen slås fast att skattebefrielsen i Sverige ogiltigförklaras. Domen motiveras av brister i formalia kring hur beslutet om skattebefrielsen fattades, alltså inte några sakliga invändningar.
Likafullt kan effekten nu bli att biogasen snabbt blir mycket dyrare att producera och därmed olönsam i förhållande till dess klimatförstörande fossila alternativ.
En rad branschföreträdare för biogassektorn kräver nu i ett debattinlägg i DN att regeringen vidtar åtgärder. De kritiserar domen i EU som både obegriplig och dålig. Effekten blir att den klimateffektiva biogasen beskattas lika hårt som Putins fossilgas om domen vinner lagar kraft, framhåller debattörerna.
Utfallet (…av domen) och dess förmodade konsekvenser kan liknas vid att under covidpandemins höjdpunkt kraftigt höja skatten på handsprit. Domen innebär också en risk för återbetalning av skatt på tidigare såld biogas, skriver de på DN-debatt.
Regeringen bör överklaga domen, och framförallt snabbt få kompenserande stödåtgärder på plats, framhåller debattörerna.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till