Finansmarknadsministern om Vattenfall: ”den största miljöboven i Sveriges historia”
Peter Norman (M) förklarade i torsdagens riksdagsdebatt att det var under Socialdemokraternas tid vid makten som Vattenfall tilläts köpa på sig kolkraftverk så att bolaget nu släpper ut mer koldioxid än vad hela Sverige gör sammantaget.
I en interpellationsdebatt i går mellan riksdagsledamoten Mikael Damberg (S) och finansmarknadsminister Peter Norman (M) diskuterades Vattenfalls uppköp av Nuon, en affär som i efterhand kritiserats från i princip de flesta håll. Frågan från Damberg handlade om huruvida statsminister Fredrik Reinfeldt varit informerad om affären eller inte.
I slutet av den drygt halvtimmeslånga debatten rörde sig diskussionerna in på Vattenfalls klimatpåverkan, och här kunde Peter Norman konstatera att Mikael Damberg inte alls verkade vilja kommentera ”hur det gick till när Vattenfall blev den största miljöboven i Sveriges historia”.
Norman hade då tidigare i debatten sagt så här:
– Mellan 1999 och 2006, den period då Socialdemokraterna hade regeringsmakten, ökade koldioxidutsläppen från 0 till 100 miljoner ton per år i Vattenfall. Hur gick det till? Jo, det gick till så att den dåvarande S-regeringen släppte igenom en gigantisk expansion av köp av kolkraftverk i Tyskland. Därtill gjordes stora kärnkraftsinvesteringar i Tyskland, som genom dåligt management tyvärr inte visat sig vara bra för Vattenfall. Man har fått skriva ned det med 117 procent, mer än värdet faktiskt, eftersom det tillkom kostnader för att iordningsställa området. Det är betydligt mer än nedskrivningarna i Nuon.
Peter Norman, som är ansvarigt statsråd vad gäller företag med statligt ägande, avslutade debatten med att kommentera framtiden för Vattenfall på följande sätt:
– Vattenfall ska nu genom vår försorg trycka tillbaka de höga koldioxidutsläppen, som tillkom under den socialdemokratiska regeringen, satsa mer på förnybart och försöka få ordning på bolaget så att svenska folket kan bli stolt över det.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till