Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Fiskdöd i Skåne utreds som miljöbrott

  För ett par veckor sedan upptäcktes det mängder med döda fiskar i Bjuv i Skåne, rapporterar Sydsvenskan. Efter att man misstänkt grönsaksföretaget Findus stängde de ned sitt reningsverk och nu ska länsstyrelsen i Skåne län utreda orsakerna. Det rör sig alltså om två upptäckter av fiskdöd i två närliggande vattenflöden.

  Tidigare upptäckte man att fiskar dog i stor mängd i Vegeån. Då berodde det på att Findus hade släppt ut syreförbrukande organiskt material. Man pumpade snabbt in syrerikt vatten för att återställa balansen och det verkar ha lyckats. Men efter att ytterligare fiskar har hittats döda i Boserupsbäcken, ett biflöde till Vegeån har man nu beslutat att samla in fiskarna för att sedan analysera dem i laboratorium för att komma fram till orsaken.

  Ännu så länge är inga analyssvar som förklarar vad som orsakat fiskdöden klara. Findus avvaktar därför med att dra slutsatsen att bevattningen av en åker i närheten av Boserupsbäcken genom läckage kan ha orsakat fiskdöden.

  Från Sydsvenskan 2012-08-27

  Enligt Findus vd, Jari Latvanen, tar man detta på största allvar. De stoppade sin ärtproduktion efter att ha blivit polisanmälda för miljöbrott. Kammaråklagare Ingvar Wennersten på riksenheten för miljö- och arbetsbrott i Malmö leder brottsutredningen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.