Det blev rekordhöga globala temperaturer i november medan Europa upplevde sin varmaste uppmätta höst. Det rapporterar EU:s observationsprogram Copernicus
Dessa rekord överensstämmer med det globala klimatets långsiktiga uppvärmningstrend. Alla beslutsfattare som anser att minskade klimatrisker prioriteras bör se dem som tydliga larmklockor och mer allvarligt än någonsin överväga hur de internationella åtagandena i Parisavtalet 2015 ska kunna uppfyllas.
Det säger Carlo Buontempo, chef för Copernicus klimatförändringstjänst vid ECMWF, angående att november blev den fjärde månaden under 2020 som slår värmerekord. Sedan tidigare har januari, maj och september i år varit de varmaste månaderna sedan mätningarna startade, enligt Copernicus Climate Change Service (C3S). November låg nära 0,8 grader över standard i perioden 1981-2010, mer än 0,1 grader över de tidigare varmaste novembermånaderna 2016 och 2019. Havsisutbredningen i Arktis var den näst lägsta för november sedan satellitdatamätningarna inleddes 1979 och följde på ett år som hittills sett ökad avsmältning.
Samtidigt står det klart att Europa upplevde sin varmaste uppmätta höst någonsin där september-november innebar temperaturer 1,9 grader över standardreferensperioden. Det är 0,4 grader högre än medeltemperaturen 2006 som var den tidigare varmaste hösten. Större delen av Europa hade temperaturer över genomsnittet, men de var särskilt varma över de norra och östra delarna av kontinenten. För hela Europa var november den näst varmaste uppmätta och som följde på en oktobermånad som var den varmast uppmätta i Europa någonsin och globalt sett var det den tredje varmaste oktobermånaden.
Med bara en månad kvar av året visar C3S-data för året hittills att 2020 för närvarande är i nivå med 2016, det varmaste kalenderåret som registrerats, tätt följt av 2019. Baserat på data från flera globala datamängder och inklusive data upp fram till oktober meddelade WMO i förra veckan att 2020 kommer att bli ett av de tre varmaste uppmätta åren någonsin. Baserat på mätningar till och med oktober, förutsäger WMO att den genomsnittliga temperaturen i världen år 2020 kommer att vara ungefär 1,2 grader över förindustriell nivå.
Sedan 2015 har de sex varmaste åren någonsin inträffat och 2011-2020 är det varmaste decenniet som uppmätt. Tidigare har de rekordvarma åren sammanfallit med väderfenomenet El Niño som har en uppvärmande effekt, vilket inte har inträffat under 2020. Istället har året inneburit en La Niña som tvärtom borde ha en avkylande effekt, men som inte verkar ha haft stor påverkan på den globala temperaturen.
Arktiska ytlufttemperaturer hösten 2020:

Även i Sverige blev november rekordvarm. var även november 2020 på många håll i landet rekordvarm. I främst Götaland och södra Svealand blev november 2020 på många håll den varmaste som hittills uppmätts. Till den mycket höga månadsmedeltemperaturen bidrog starkt en extremt varm första vecka i november. Framför allt den 2 och 6 november sattes nya novemberrekord och bland de mest anmärkningsvärda noteringarna återfinns 18,4 grader i Gladhammar den 6 november. Så sent som den 18 november skedde månadens tredje framstöt av för årstiden extremt varm luft där nytt värmerekord på 15,1 grader noterades.

Hela landet fick en mild eller mycket mild höst och södra Sverige har nu haft en mild höst under de senaste 10 åren. Hela Sverige fick temperaturöverskott på 2-4 grader. Det milda vädret har fortsatt in i december där SMHI än så länge inte registrerat en enda soltimme.
Om bara några dagar är det exakt fem år sedan Parisavtalet slöts. Den senaste tidens rapporter kan förhoppningsvis utgöra en utblick för vad som komma skall om inte ambitionsnivån höjs rejält under de kommande fem åren.
Faktarutan
Copernicus är Europeiska unionens flaggskeppsprogram för jordobservation som verkar genom sex tematjänster: Atmosfär, hav, land, klimatförändringar, säkerhet och nödsituationer.
Programmet samordnas och förvaltas av Europeiska kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, Europeiska rymdorganisationen (ESA), Europeiska organisationen för exploatering av meteorologiska satelliter (EUMETSAT), Europeiska centrumet för medelväderprognoser ( ECMWF).
ECMWF driver två tjänster från EU: s Copernicus Earth Observation Program: Copernicus Climate Change Service (C3S) och Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS).

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till