Fler katastrofbränder när klimatet förändras – storbrand i Kanada
Förhöjda temperaturer leder till att den kanadensiska jättebranden fortsätter att rasa. Brandens kostnader förväntas bli massiva.
Skogsbranden i den kanadensiska provinsen Alberta fortsätter att lägga mark under sig, skriver Sveriges Radio. Det brandhärjade området uppgår nu till nära 3000 kvadratkilometer. Maxgränsen för luftföroreningar ligger egentligen på 10 på skalan, men nu har värdet stigit till 38.
Det räcker inte bara med att skadorna efter branden värderas till 9 miljarder amerikanska dollar, branden kommer även få stor inverkan på luft- och vattenföreningar, koldioxidutsläpp och skogar. “Det är en extremt kraftig brand, ekosystemet kommer bli väldigt förändrat.” säger Ellen Macdonald, miljöforskare vid University of Alberta till the Guardian.
Allt pekar på att branden har ett direkt samband med värmehöjning. När branden startade uppmättes temperaturen i Alberta till runt 30 grader, vilket är mycket ovanligt för den här årstiden. Vanligtvis brukar perioden för brandrisk starta först i maj, men de senaste årens värmehöjningar har lett till att brandsäsongens start nu sker i april istället.
Även USA bekräftar att antalet bränder ökar på grund av värmen. Amerikanska U.S. Forest Service skriver i en färsk rapport att klimatförändringarna lett till brandriskperioder som är 78 dagar längre än de var 1970. Dessutom blir bränderna allt mer aggressiva. Av de tio värsta skogsbränderna i USA sedan början av 1900-talet har hälften skett efter millennieskiftet.
Väderfenomenet El Niño bidrar också till de förhöjda temperaturerna, men det tydliga mönstret visar ändå på att det är människornas utsläpp av växthusgaser som skapar förutsättningarna för att den här typen av katastrofer kommer bli allt vanligare, större och dyrare.
Att det just är förbränningen av fossila bränslen som bidragit till branden i Alberta kan tyckas ironiskt, då det branddrabbade området är något av ett mecka för oljesandsutvinning. Kanadas oljeindustri är kraftigt kritiserad, och väckte speciellt stor debatt när frågan om ledningen Keystone XL var aktuell.
Men det är inte bara Nordamerika som drabbas av härjande lågor. Även globalt ser man en trend av allt fler skogsbränder. Senast i höstas bevittnade vi hur Indonesien blev världens tredje största utsläppare av koldioxid på grund av de gigantiska bränderna på Borneo och Sumatra. Australien tillhör också de länder som drabbas allra värst av bränder när värmen på jorden stiger. Inte heller Sverige kommer undan. Enligt en rapport från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kan antalet högriskdagar för brand på vissa platser öka med 50 procent.
Lästips: vill du fördjupa dig mer inom brandens påverkan på både kanadensisk och global miljöpolitik? Läs professor Sverker Sundins artikel i DN.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till