Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Fler vargar får skjutas i år

  Naturvårdsverket har beslutat att numera får länsstyrelserna själva besluta om skyddsjakt på varg. Detta kan leda till att fler vargar skjuts i år.

  Det är skillnad på licensjakt och skyddsjakt men i praktiken kan årets jakt leda till att fler vargar skjuts. I mellansveriges län får 25 vargar skjutas. Länsstyrelsen i Örebro skriver så här:

  I Mellersta rovsdjursförvaltningsområdet ingår Stockholms, Uppsala, Västra Götalands, Värmlands, Örebro, Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län. Det är i detta område, med vissa undantag, som Naturvårdsverket har fattat beslut om att tillåta skyddsjakt på sammantaget högst 25 vargar under 2012. Det är en ökning från förra årets utrymme på högst 12 vargar.

  Viltsamordnare Ruona Burman på Naturvårdsverket säger till Ekot:

  – Det finns fler vargar än förra året. Därmed bedömer vi att det finns en potentiellt ökad risk för skador.

  Men jakt är inte helt okontroversiellt (som vi ju redan vet). Länsstyrelsen i Örebro nämner själva viltstängsel som ett effektivt skydd mot vargskador på tamboskap. Naturskyddsföreningen gick i fredags ut med ett pressmeddelande där man kommenterade årets skyddsjakt så här:

  – Hanteringen av skyddsjakten är dålig. Först inför regeringen regler för skyddsjakt på varg som är ytterst oklara. Sedan skjuter man fram riktlinjerna för denna jakt ett halvår i tiden, långt efter att jakten inleds och då den riskerar vara helt över. Frågan man berörda idag så tolkas exempelvis skyddsjakt i förebyggande syfte helt olika. Risken är att vargar skjutas trots att det inte är befogat, säger Mikael Karlsson.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.