Flygskattsmyterna: "Landsbygden kommer ta skada"
I ett flertal artiklar har tidningen Effekt granskat debatten om flygskatten och flyglobbyns försök att påverka politiken. Supermiljöbloggen går nu igenom de vanligaste myterna om regeringens föreslagna flygskatt – och hur lobbyisterna lyckats smussla in dem i det politiska samtalet.
”Flygskatten kommer skada landsbygden”
I slutet på juni publicerade företagarorganisationen Stockholms Handelskammare en rapport med titeln ”Flygplatsdöden – flygskatt skapar flygplatsdöd”. Med den försöker man visa att sju stycken mindre flygplatser och 25 000 jobb hotas om flygskatten blir verklighet. Rapporten har fått stor medial spridning. När Effekt synar rapporten visar det sig dock att resultatet är grovt överdrivet, och baseras helt reflektionslöst på påståendet att ett minskat antal passagerare kommer tvinga flygplatserna att lägga ner. Inte ens de utpekade flygplatserna själva är oroliga.
Rapporten är defekt och direkt felaktig. Att tro att flyget måste lägga ner, att prata om ”flygplatsdöd”, det är absolut inte relevant. Det kommer inte att hända, säger VD:n för Jönköpings flygplats till Jönköpingsposten.
Miljöpartiets Karin Svensson Smith, ordförande i riksdagens transportutskott, menade i en DN-artikel att möjligheten att vissa flygplatser kan tvingas lägga ned får ses som rimligt om Sverige vill bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Drevet mot detta uttalande blev så stort att Miljöpartiet tvingades gå ut och ta avstånd från uttalandet.
I den utredning som ligger till grund för skatteförslaget skriver man att effekterna av ett införande av skatt på flygresor ”sannolikt är begränsade” för flygplatser i glesbygd.
En av de mest högljudda landsbygdskritikerna mot flygskatt är Luleås socialdemokratiska kommunalråd Niklas Nordström. I otaliga intervjuer menar Nordström att en flygskatt skulle slå kraftigt mot Norrland och den svenska landsbygden. Nordströms objektivitet som oroad lokalpolitiker kan dock ifrågasättas – han är nämligen ordförande för branschorganisationen Svenskt Flyg.
Efter påtryckningar erkände Nordström på twitter under gårdagen att han får 160 000 kronor i årligt arvode för ordförandeposten. Nordström, ett socialdemokratiskt toppnamn, har alltså sedan han valdes in i Svenskt Flygs styrelse för fyra år sedan betalats över en halv miljon kronor av flygbranschen för att driva deras intressen. Ibland har detta skett utan att ens informera allmänheten om dubbelspelet. I en debattartikel i Aftonbladet undertecknades Nordström ända fram till igår kväll endast som kommunstyrelsens 1:a vice ordförande i Luleå, vilket nu har fått tillägget ”Ordförande för Svenskt Flyg”.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till