FN bekräftar global uppvärmning och varnar för extremväder redan i år
Med nuvarande utsläpp av koldioxid är vi på väg mot en värld som blir 3 till 5 grader varmare i slutet av seklet
Det sa Petteri Taalas, generalsekreterare för FN:s världsmeteorologiska organisation (WMO), i ett pressmeddelande i samband med att deras klimatrapport för 2019 släpptes.
Därmed kunde han bekräfta de preliminära data som presenterades under COP25 i Madrid i december. Enligt WMO:s sammanvägda resultat var år 2019 det näst varmaste år som någonsin har uppmätts på jorden. Den senaste femårsperioden är den varmaste som har uppmätts, liksom den senaste tioårsperioden, något som även en ny rapport från NASA och NOAA betonade. Detta har även framgått av nya siffror från EU:s klimatövervakning Copernicus Climate Change Service. Nyligen kom även en studie som visade att världshaven värms upp i rekordfart.
Därmed pekar flera olika mätserier nu åt samma håll att 2019 har jorden blivit drygt 1,1 grader varmare jämfört med slutet av 1800-talet. Denna ökning må låta liten, men då måste man förstå att det rör sig om ett globalt medelvärde där vissa områden redan nu ser ökningar som får stora konsekvenser för miljö och hälsa. WMO:s Petteri Taalas varnade därför för kännbara effekter av klimatförändringarna redan i år.
Dessvärre kan vi förvänta oss mer extremt väder under 2020 och under de kommande decennierna, pådrivet av rekordhöga nivåer av värmehöjande växthusgaser i atmosfären
Även FN:s samordningsorgan för nödhjälp (OCHA) har tidigare flaggat för att omfattningen och kostnaden av humanitär hjälp på grund av klimatrelaterade händelser kan bli rekordstor redan i år. SMHI har dessutom bekräftat att vi går mot varmare årstemperaturer och att extrema värmeböljor ökat i Sverige.
Vi bör ta dessa varningar på allvar, eftersom de flesta klimatmodeller har visat sig vara bra på att förutsäga framtida global uppvärmning. Det har även visats sig att IPCC underskattat riskerna i sina mer extrema klimatscenarier. Hade till exempel Australiens politiker valt att ta den klimatrapport som redan för 12 år sedan varnade för framtida skogsbränder på allvar kanske läget hade varit annorlunda där idag.
Just i år 2020 ses av alltfler som ett avgörande år för klimatomställningen. Åsa Romson kallade det nyligen för ”ett prövningens år” och Johan Rockström har tidigare benämnt det som ”ett sanningens år”.
Det vi vet är att vi befinner oss i en ny osäker situation utan tidigare erfarenheter att ta till, men att det kommer bli värre ifall inget görs. Kanske sammanfattade Gavin Schmidt, chef för Nasas Goddardinstitut, den osäkerheten bäst i ett uttalande till nyhetsbyrån AP.
Om du tror att du hört den här historien förut har du inte sätt något än. Det här kommer att vara en del av vad vi kommer att se varje år tills vi stabiliserar växthusgaserna
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till