Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  FN-chefen: Satsa på Kyoto

  För två dagar sedan inleddes ett av FN:s mellanmöten om klimatförändringarna. Inledningstalade gjorde klimatkonventionens chef Christiana Figueres. Hennes uppmaning till länderna var klar: Satsa på Kyotoprotokollet.

  Avtalet som slöts på COP-mötet i Cancún (som Supermiljöbloggen sammanfattar här) må ha varit en framgång för FN-systemet, men det som lätt glöms bort är att avtalet inte är juridiskt bindande.

  Idag har vi istället bara ett avtal i FN-sammanhang som reglerar länders utsläpp juridiskt – Kyotoprotokollet. Det har många gånger kritiserats för att det är för svagt och för att det inte innehåller utsläpp från nyckelaktörer (läs: USA), men det är ändå det enda juridiskt bindande vi har. Det knepiga i situationen är att Kyotoprotokollets åtagandeperiod (det vill säga, den period under protokollet som länder ska sänka sina utsläpp) går ut år 2012.

  Och det är just detta som Christiana Figueres valde att lyfta fram under sitt inledningsanförande.

  – Implementeringen av Cancúnavtalet kan endast bli ett steg framåt för klimatet om det finns en ansvarsfull och klar väg framåt för Kyotoprotokollet, sa hon i sitt tal.

  Vidare hävdade hon att det var viktigt att en förlängning av Kyotoprotokollet kan beslutas om redan i år, på COP17 i Durban.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.