(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

FN-rapport: Så här undviker vi klimatkrisen

En ny rapport ifrån FN:s miljöprogram UNEP har granskat vilka åtaganden världen behöver göra för att nå det uppsatta målet om max två graders global uppvärmning. Rapportens viktigaste slutsats är att vi redan nu har den teknologi som behövs för att minska utsläppen i enighet med vad forskningen säger krävs. Men mycket mer behöver göras.

Rapporten är en uppföljare till The emissions gap report, som supermiljöbloggen skrev om när den släpptes förra året. Rapporten, som var den mest ambitiösa i sitt slag, slog fast att de åtaganden som världens länder hittills har tagit på sig helt enkelt inte räcker om vi vill nå målet om max två graders uppvärmning. Rapporten fick stort genomslag på klimatmötet i Cancun, och nu har alltså den uppföljande rapporten kommit, som undersöker vad som behöver göras för att stänga gapet mellan klimatmålen, och ländernas åtaganden.

Rapporten fokuserar på vilka minskningar som behöver göras fram till 2020, eftersom författarna menar att de globala utsläppen måste börja minska innan dess om vi ska kunna nå tvågradersmålet (vilket är orsaken till varför det är så pass viktigt att vi så snart som möjligt får ett nytt klimatavtal). Dessa minskningar är fullt genomförbara med nuvarande teknologi, menar författarna. Satsningar på energieffektiviseringar, förnybar energi, ett hållbart jordbruk, ökad användning av biomassa, bevarande och återplantering av skog med mera.

Författarna menar även att det fortfarande finns möjligheter att nå målet om 1,5 graders global uppvärmning, men att det i praktiken kan bli svårt, eftersom det förutsätter en mycket kraftig minskning av utsläppen på längre sikt. Åtgärderna som rapporten förespråkar är på intet sätt nya, utan sådant vi känt till sen länge, det nya är dock att de har sammanställt en mängd olika scenarion kring hur mycket respektive olika samhällssektorer borde minska, och på vilket sätt det kan göras. Detta är dock omöjligt att sammanfatta i ett blogginlägg, så alla intresserade rekommenderas att läsa rapportens sammanfattning.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.