Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  FN varnar för ny matkris

  I en rapport ifrån FN:s jordbruksorgan FAO konstateras att risken för ökande matpriser nästa år är överhängande. FAO varnar för prisökningar på mat på mellan 10 – 20 %. Detta kan låta som ganska lite, men priserna på basråvaror ligger redan på nästan det dubbla mot vad de gjorde 2002 – 2004. Ökar priserna ännu mer kommer det slå hårt mot världens fattiga.

  Vad många regeringar nu fruktar är en återupprepning av matkrisen 2008 då hungerkravaller bröt ut i 25 länder. Då började matpriserna stiga till följd av höga bränslepriser och dåliga skördar, men sedan fortsatte priserna att stiga främst på grund av råvaruspekulation. Risken är att vi får se samma sak nu, vilket leder till att priserna kan vara helt acceptabla en månad och sen gå upp, inte bara 10 % utan 50 eller 100 % på nästa månad. Den höga rörligheten i matpriser är ett relativt nytt fenomen som vi tyvärr lär få se mer av då råvaror blir allt populärare att spekulera i. Att världen egentligen har för små matreserver hjälper inte heller, just nu finns det 72 dagars globala matreserver, mot 90 dagar som skulle behövas för mer stabila priser enligt FAO. Dessa 72 dagar kan dessutom minska betydligt under nästa år.
  Mycket är dock fortfarande oklart, om världsskörden blir god kan en matkris undvikas. Detta bedöms dock som osannolikt av Lester Brown på World Watch Institute. Vi får hoppas att vädergudarna är med oss den här gången helt enkelt.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.