FN:s klimatpanel i ny rapport: ”Allt avgörs nu”
Besluten som fattas nu – eller uteblir – avgör jordens framtid för många hundratals år framåt. Och just nu är världen på väg mot närmare tre graders uppvärmning år 2100. Det konstaterar FN:s klimatpanel i sin syntesrapport som lades fram på måndagen. Slutsatserna är mycket allvarliga – och ändå saknas senare års klimatstudier i materialet.
Den globalt utsända livesändningen med start klockan 14 svensk tid inleddes med generalsekreterare Antonio Guterres presentation. Som tidigare uttryckte han sig drastiskt:
Klimatets tidsinställda bomb tickar. Men dagens IPCC–rapport är en bruksanvisning för att desarmera den tidsinställda klimatbomben, konstaterade han.
Rapporten utgör en sammanfattning av IPCC:s sjätte utvärdering av det vetenskapliga kunskapsläget kring klimatet som pågått under åren 2014-21. Den fick och kunde inte innehålla några forskningsnyheter som inte nämnts i de tre tidigare huvudrapporterna. Men kan därför befara att nyare studier skulle visa att läget är än värre eftersom utsläppen fortsatt att öka. Dock framträdde i rapporten den absolut skarpaste varningen som FN:s klimatpanel någonsin uttalat:
- Fram till år 2030 måste dagens utsläpp på ca 44 Gt, miljarder ton, koldioxid halveras till 22 Gt om det ska finnas en chans att klara 1,5 graders uppvärmning till sekelskiftet.
- De utsläppsminskningar som världens länder förbundit sig till enligt Parisavtalet (utfästelser på pappret, mycket ej genomfört ännu) leder enligt IPCC till 2,7 graders uppvärmning år 2100.
- Effekter av det varmare klimatet på en plats i världen sprider och fortplantar sig och får genomslag även på helt andra platser, och konsekvenserna blir allt svårare vid varje tiondels grads temperaturökning.
Efter en del tekniska problem i utsändningen kom bland andra FN:s miljöchef Ingrid Andersen till tals och pekade på det sammanlagda budskapet i AR6:
– Vad säger oss denna rapport? Jo, att klimatförändringen är här, nu. Vi vet att den innebär ett verkligt hot mot oss, och vi vet att vi är väldigt, väldigt nära gränsen för 1,5-graders uppvärmning, vilken inte heller innebär en säker nivå. Och vi vet att klimatförändringen riktar sina allra hårdaste slag mot världens mest utsatta människor.
Men rapporten levererar också ett hopp, svarade klimatpanelens ordförande Hoesung Lee på en reporterfråga om vad panelen vill säga till världens regeringar.
– Mänskligheten besitter den teknik och har de verktyg som krävs för att klara klimatet, och det finns möjligheter att minska växthusgasutsläppen med 40 till 70 procent under de kommande två decennierna.
Fast det är nu dessa beslut måste fattas, sade Lee också:
– Jag hoppas vi gör rätt val. Det vi gör de närmaste åren blir avgörande för utvecklingen i framtiden, i hundratals och möjligen tusentals år, betonade han.
SMB:s tidigare artiklar om IPCC:s presentationer av de tre huvudrapporterna inom AR6 kan läsas genom att öppna följande länkar: augusti 2021, februari 2022, respektive april 2022.
Syntesrapporten kan laddas ned via den här länken.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till