Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  FN:s miljöprogram – vår nuvarande livsstil är ohållbar

  En av de tyngsta miljörapporter som finns har just publicerats i ny upplaga. Det är FN:s miljöprogram (UNEP) som igår släppte sin Global Environmental Outlook 5 (GEO5), inför toppmötet om grön ekonomi i Rio som börjar inom kort. Och budskapet från rapporten var detsamma som vanligt, våran nuvarande livsstil är ohållbar och utan åtgärder kommer vi få se oöverträffade mängder miljöproblem. Men det finns saker vi kan göra.

  GEO5 är en sammanfattning av världsläget på 500 sidor som granskar 90 av de största miljöproblemen. Endast i fyra fall konstaterar rapporten tydliga förbättringar, det handlade om utfasning av bly ur bensin, ozonlagret, bättre tillgång till rent vatten och forskning för att minska föroreningar i haven. Värst var läget för bland annat korallreven, och även det allmänna tillståndet i havet är något av en katastrof, då ekosystemen har krympt drastiskt på grund av överfiske.

  En nyhet i GEO5 är att fokuset på orsakerna till vad som orsakar miljöförstöring har fått större utrymme. Rapporten diskuterar frågor som befolkningstillväxt, konsumtionsmönster, globalisering, transporter, med mera.  Bland annat konstaterar rapporten att befolkningsökningen bidrar till det ökade trycket på miljön, och att befolkningsökningen kan begränsas genom utbildning i fattigare länder och tillgång till preventivmedel. Rapporten konstaterar också att den ökande köttkonsumtionen utgör ett växande problem, och att globaliseringen verkar ha bidragit till att miljöproblemen flyttats från rika länder till fattiga.

  Som lösningar efterlyser rapporten både internationella avtal och tydligt uppsatta mål, men även en förändring i tankesätt med ett större fokus på rättvise och hållbarhetsperspektiv. Återstår att se om toppmötet i Rio lyckas leverera detta.

  Hela rapporten, samt pressmeddelande finns här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.