Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  FN:s råd: Bli vegan!

  För att rädda världen från hunger, energibrist och de värsta effekterna av global uppvärmning måste en global omläggning av matvanorna till – mot en vegansk diet. Det skriver forskare i FN:s miljöprogram UNEP i en rapport, som vi såg att Effektbloggen tagit del av för ett tag sedan.

  ”Jordbrukets inverkan förväntas öka betydligt på grund av befolkningsökningen, vilket ökar konsumtionen av animaliska produkter. Till skillnad från fossila bränslen är det svårt att hitta alternativ: människor måste äta. Att substantiellt minska [jordbrukets] inverkan vore bara möjligt med en betydande global förändring av matvanorna, bort från animaliska produkter”, skriver man i rapportens slutsatser.

  Jordbruk, och då i synnerhet kött- och mjölkproduktion, står enligt rapporten idag för 70 procent av jordens förskvattenkonsumtion, 38 procent av den totala landanvändningen och 19 procent av världens utsläpp av växthusgaser.

  Vi har skrivit mycket om animaliska produkter tidigare på Supermiljöbloggen. Bland annat om att forskare på Chalmers ser stora klimatvinster i en eventuell köttskatt. Trots de animaliska produkternas negativa påverkan har vi många politiker i Sverige som inte har samma syn som forskarna. En centerpartist vill ha fler julskinkor och en annan tycker att köttfria dagar ”är tvång”. En moderat tycker att köttdieter ”är vetenskapliga” – till skillnad från klimatforskningen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.