Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Förändrat klimat hotar Sveriges dricksvattenförsörjning

  Ny utredning ska se över vad som måste till för att vi ska kunna ha rent vatten även i framtiden.  

  I ett pressmeddelande förklarar landsbygdsminister Eskil Erlandsson att dricksvattnet är vårt allra viktigaste livsmedel. Problemet är bara att själva dricksvattensystemen i samhället är väldigt sårbara, något som inte minst parasitutbrotten i Östersund och Skellefteå häromåret visade.

  Regeringen har nu valt att tillsätta en utredning och skriver att ”översynen ska göras brett med utgångspunkten i klimatförändringarnas förväntade effekter på dricksvattenförsörjningen och bedöma alla aktörers förmåga att hantera sådana förändringar och effekter.”

  I direktivet (pdf) från regeringen framgår bland annat att ”ökade nederbördsmängder, efterföljande möjliga översvämningar, höjda grund- och ytvattennivåer och erosion, ras eller skred ökar risken för att föroreningar hamnar i vattentäkter och tillrinningsområden”.

  Till TT säger Erlandsson att klimatförändringarna utgör ett hot och att åtgärder måste sättas in för att vi även i framtiden ska kunna få rent vatten ur kranarna. Han säger också att svenskarna i dag slösar med vattnet och att vatten kommer att bli dyrare framöver.

  Ett delbetänkande ska redovisas om ett år och uppdraget ska slutredovisas i juni 2015.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!