Förändrat klimat hotar Sveriges dricksvattenförsörjning
Ny utredning ska se över vad som måste till för att vi ska kunna ha rent vatten även i framtiden.
I ett pressmeddelande förklarar landsbygdsminister Eskil Erlandsson att dricksvattnet är vårt allra viktigaste livsmedel. Problemet är bara att själva dricksvattensystemen i samhället är väldigt sårbara, något som inte minst parasitutbrotten i Östersund och Skellefteå häromåret visade.
Regeringen har nu valt att tillsätta en utredning och skriver att ”översynen ska göras brett med utgångspunkten i klimatförändringarnas förväntade effekter på dricksvattenförsörjningen och bedöma alla aktörers förmåga att hantera sådana förändringar och effekter.”
I direktivet (pdf) från regeringen framgår bland annat att ”ökade nederbördsmängder, efterföljande möjliga översvämningar, höjda grund- och ytvattennivåer och erosion, ras eller skred ökar risken för att föroreningar hamnar i vattentäkter och tillrinningsområden”.
Till TT säger Erlandsson att klimatförändringarna utgör ett hot och att åtgärder måste sättas in för att vi även i framtiden ska kunna få rent vatten ur kranarna. Han säger också att svenskarna i dag slösar med vattnet och att vatten kommer att bli dyrare framöver.
Ett delbetänkande ska redovisas om ett år och uppdraget ska slutredovisas i juni 2015.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till