Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Förändringar i nordliga torvmarker

  En ny studie från Stockholms universitet visar att frusna torvmarker just nu genomgår en förändringsprocess som troligen kommer påverka deras roll i den globala kolcykeln. Det handlar om torvmarker som utgör en mosaik av upphöjda torvplatåer, s.k. palsar, och små sjöar som utgörs av tidigare kollapsade palsar. Dessa och andra torvmarker kan fungera som en källa eller sänka för kol beroende på vilka processer som dominerar.

  Den aktuella studien visar att i de områden där årsmedeltemperaturen når upp till ett tröskelvärde mellan -5 och -3 grader sker en omfattande kollaps av palsar och nybildning eller torrläggning av sjöar. I en torrlagd sjö kan ny vegetation ta upp kol men nedbrytningsprocesser kan också leda till metanutsläpp, i nybildade sjöar kan det kol som tidigare varit bundet i frusen torv brytas ner och tillföras atmosfären. När medeltemperaturen stiger över allt större områden kommer de frusna torvmarker som täcker stora delar av nordeuropa, nordamerika och ryssland få en ny roll i jordens klimatsystem, i värsta fall som en källa till ytterligare växthusgaser.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.