Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Förbud mot båttoalettömning i havet 2015

  År 2015 blir det förbjudet att tömma din båttoalett direkt i havet. Detta gäller för alla fritidsbåtar, förutom k-märkta, och innefattar hela Sveriges kust, svenskt sjöterritorium, sjöar och vattendrag.

  Transportstyrelsen har haft som uppdrag att införa ett förbud och nu träder det i kraft 1 april 2015.

  – Genom förbudet mot toalettavfall från fritidsbåtar bidrar Sverige till att uppnå sitt åtagande om minskade utsläpp av kväve och fosfor. Jag är övertygad om att hanteringen av toalettavfall blir en naturlig del av fritidsbåtlivet, vilket bidrar till att öka dess attraktionskraft, säger sjöfartsdirektör Per Nordström på Transportstyrelsen.

  (Transportstyrelsen 2012-03-01)

  Ett antal hamnar för fritidsbåtar måste på grund av det kommande förbudet installera eller bygga ut anläggningar för att kunna ta emot toalettavfallet.

  Östersjön är ett övergött hav och är känsligt för all slags påverkan. Båttoaletter som töms i Östersjön innebär en nettotillförsel av 100% av näringsämnena i din avföring. Låter man det gå via ett reningsverk i land renas 95% av fosforn och upp till 70% av kvävet bort.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.