Förbudsförslag för tusentals PFAS inlämnat till EU
Arbetet att mönstra bort de många tusentals PFAS-kemikalierna från EU:s inre marknad går nu in i slutspurten. Sverige och fyra andra EU-länder lämnar nu sitt slutliga förslag till unionens kemikaliemyndighet Echa. Samtidigt upptäcks nu PFAS på allt fler ställen.
PFAS, perfluorerade alkydsubstanser, är syntetiska kemikalier med mycket stort användningsområde. De finns i en oerhörd mängd varianter sedan många decennier tillbaka. Hudkrämer, teflonstekpannor, smink, skidvallor, brandsläckningsmedel och tygimpregnering är några av de vanligaste produkterna där PFAS i olika varianter ingår.
Just av den orsaken, samt att kemikalierna är i stort sett omöjliga för naturen att bryta ned, upptäcks nu ämnena i stort sett överallt på jordklotet och i långt in i människans och djurens inre organ. SMB berättade i höstas till exempel om att PFAS i havsvattenskum på danska strandängar gjort att betande kor måste flyttas och ”avgiftas” innan de kan slaktas till föda.
Kemikaliernas negativa påverkan på människans immunsystem är tydligt påvisat i studier, och de misstänks också påverka fruktsamheten och öka risken för cancer och diabetes.
Några få PFAS i den stora gruppen har förbjudits. Hit hör den erkänt mest skadliga enskilda kemikalien, PFOS, som orsakat förgiftning av flera vattentäkter i Sverige och som fortfarande finns i mycket höga halter på brandövningsplatser och flygfält. Sanering diskuteras på många platser och kommer att kosta oerhörda belopp.
EU startade för några år sedan ett genomgripande arbete för att så långt möjligt mönstra bort alla PFAS från marknaden, med några få undantag där de bedöms vara nödvändiga. Fem länders kemikaliemyndigheter, däribland den svenska, fick uppdraget att arbeta fram den lagstiftning som krävs.
Detta är nu gjort klart och inlämnat till EU:s kemikaliebyrå, Echa. Förslaget offentliggörs i sin helhet den 7 februari, meddelar Kemikalieinspektionen på sin hemsida.
PFAS är vår tids värstingkemikalier. De är evighetskemikalier som används i hela samhället. Alla människor har det i sina kroppar och vi måste stoppa användningen nu för att förhindra fler problem i framtiden, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Per Ängqvist.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till