Företag bakom Indonesiens skogsbränder straffas
Bränderna som rasade i höstas förstörde regnskog motsvarande storleken av halva Danmark och orsakade enorma koldioxidutsläpp. Minst 19 människor dog och de utrotningshotade orangutangerna drabbades hårt.
Efterverkningar av de massiva bränderna i Indonesien har börjat visa sig och hittills har tjugotre palmolje- och pappersproducenter bötfällts och fått sin licens för skogsröjning fråntagen. Tre företag har stängts ned helt och ytterligare fjorton företag har fått sin verksamhet tillfälligt stoppad. Krav på brandförebyggande åtgärder har ställts upp och för det fall företagen inte når upp till kraven kommer även de verksamheterna permanent stängas ned.
Bränderna, cirka 120 000 stycken, startade då företag och skogsarbetare genom så kallat svedjebruk tänt eldar för att avlägsna oönskad vegetation. Den under torrperioden lättantändliga torven tog då eld och bränderna var igång.
I november uppmättes luftkvaliteten i centrala Borneo till 3.000 på indexet PSI. Gränsvärdet för riskabelt ligger på 300 och den giftiga brandröken tvingade över en halv miljon människor att uppsöka sjukhus på grund av andningsproblem.
Indonesien blev 2015 det tredje största utsläppslandet i världen på grund av de omfattande bränderna och kostnaderna för bränderna har beräknats till 16 miljarder USD.
Den utrotningshotade orangutangen drabbades hårt av både brandröken och svält, då dess föda brann upp. Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan, välkomnar beskedet om att företagen straffas.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till