Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Företag bakom Indonesiens skogsbränder straffas

  Foto: BOS Foundation / Save the Orangutan

  Bränderna som rasade i höstas förstörde regnskog motsvarande storleken av halva Danmark och orsakade enorma koldioxidutsläpp. Minst 19 människor dog och de utrotningshotade orangutangerna drabbades hårt.

  Efterverkningar av de massiva bränderna i Indonesien har börjat visa sig och hittills har tjugotre palmolje- och pappersproducenter bötfällts och fått sin licens för skogsröjning fråntagen. Tre företag har stängts ned helt och ytterligare fjorton företag har fått sin verksamhet tillfälligt stoppad. Krav på brandförebyggande åtgärder har ställts upp och för det fall företagen inte når upp till kraven kommer även de verksamheterna permanent stängas ned.

  Bränderna, cirka 120 000 stycken, startade då företag och skogsarbetare genom så kallat svedjebruk tänt eldar för att avlägsna oönskad vegetation. Den under torrperioden lättantändliga torven tog då eld och bränderna var igång.

  november uppmättes luftkvaliteten i centrala Borneo till 3.000 på indexet PSI. Gränsvärdet för riskabelt ligger på 300 och den giftiga brandröken tvingade över en halv miljon människor att uppsöka sjukhus på grund av andningsproblem.

  Indonesien blev 2015 det tredje största utsläppslandet i världen på grund av de omfattande bränderna och kostnaderna för bränderna har beräknats till 16 miljarder USD.

  Den utrotningshotade orangutangen drabbades hårt av både brandröken och svält, då dess föda brann upp. Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan, välkomnar beskedet om att företagen straffas.

  Indonesiens miljöminister har visat på stort kurage som tagit detta viktiga steg. Det är verkligen hög tid för hårdare åtgärder om vi ska lyckas bevara Indonesiens unika växt- och djurliv.

  Företagen har kommit undan alldeles för länge. Att de nu ställs till svars för sina handlingar är viktigt. Samtidigt är det allt för tidigt att säga att världens sista orangutanger nu är säkra i sina hem, säger han i ett pressmeddelande från organisationen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.