Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Företag överger järnvägen – för dyrt och osäkert

  Företaget Cargonet som var Sveriges största aktör när det gäller kombitransporter, alltså transporter med lastbil delar av sträckan och järnväg andra delar, överger nu järnvägen. Orsaken är att järnvägen blivit både dyrare och osäkrare, det skriver Sydsvenskan.

  I gengäld kommer nu 300 extra lastbilar trängas på våra vägar varje dag. Bjarne Ivar Wist, informationschef på Cargonet beklagar att man inte kan fortsätta på järnväg, men säger att det inte längre är lönsamt. Orsaken till den minskade lönsamheten är dels att regeringen förra året höjde banavgifterna, trots varningar ifrån trafikverket. Han kritiserar också hur privatiseringen av järnvägen har lett till att ingen tar ett helhetsansvar.

  – Det fungerar inte att stycka upp järnvägsproduktionen på det sättet, säger han till Sydsvenskan

  Det ironiska är att de höjda banavgifterna skulle finansiera ett höjt underhåll av järnvägen, som skulle återskapa förtroendet. Istället driver det nu bort företag på grund av de höjda priserna, och förtroendet för järnvägen ligger fortfarande på bottennivåer.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.