Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Företag vill borra efter olja på Gotland – sågas av alla

  Företaget Gotland Oil har fått tillstånd att provborra efter olja på Gotland. Men deras planer att återuppta utvinningen av olja på ön sågas av både miljörörelsen, forskare och aktieinvesterare.

  I takt med att oljan blir allt dyrare lockas också fler att försöka tjäna pengar på en kommande klimatkatastrof. Gotland Oil hoppas kunna göra detta genom att använda ny teknik för att få upp det sista ur gamla uttjänta brunnar som övergavs på 90-talet på grund av för låg lönsamhet. Miljörörelsen är förståss kritiska, Naturskyddsföreningens Svante Axelsson kallar i Aftonbladet utvinningen för ”ytterst provocerande”. Men även från Andra håll hörs kritiska röster. Kjell Aleklett som är professor i globala energisystem kallar projektet för kortsiktigt och ”en lekstuga”, och i Dagens Industri varnar chefredaktören för tidningen Aktiespararen folk från att investera i projektet och kallar risken med att investera ”extremt hög”.

  Projektet har alltså sågats från alla håll och kanter. Förhoppningsvis har kritikerna rätt, för något världen inte behöver är fler gubbar i grå kostymer som håvar in pengar genom att förstöra vår gemensamma framtid.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.