Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Formalia på agendan första dagen i Bonn

  Första dagen av klimattoppmötet i Bonn präglades av formalia

  Under första dagen på en FN-klimatkonferens sker inga egentliga förhandlingar, utan man inleder med att ge uttryck för vissa ställningstaganden och sätter agendan för de kommande två veckorna. Precis så såg även den första dagen på Bonn Climate Change Conference ut. 

  I skrivande stund (14/5) talar dock en representant för AOSIS (Alliance of Small Island States) till övriga förhandlare med en rejält upprörd röst och med ord som betonar brådskan i situationen. Klimatförhandlingar bubblar onekligen av känslor för ett stort antal av de inblandade förhandlarna och observatörerna.

  Något som är oerhört tydligt redan idag är att dialogerna här liknar precis det som målas upp i media och i rapporter av olika slag. AOSIS och LDC (Least Developed Countries) manar alla, med viss desperation i rösten, att komma överens och att åtminstone hålla 1.5-graders-målet. Iran talar om petroleum. I-länder som EU och USA har ingen brådska med att ta sig igenom programpunkterna, och talar gärna om formalia.

  Vi är här bland annat för att framföra den unga generationens åsikter bland förhandlarna, genom YOUNGO (en gruppering för Youth Non-Governmental Organisations). Under vår första dag skulle en av våra delegater, Graham från Kanada, göra en intervention under den dagslånga SBI-förhandlingen. Han hade två minuter på sig att uttrycka hur viktigt vi tycker det är att åtgärder sker ordentligt och snarast. Tyvärr drog en argumentation om formalia mellan Ryssland och EU ut på tiden och det verkade som att YOUNGO inte ens skulle få dessa två minuter. Slutligen, utan att Ryssland och EU lyckades nå en överenskommelse, fick Graham framföra vårt inlägg. Vid det laget hade dock många representanter redan hunnit börja dra sig tillbaka, eftersom diskussionerna hade dragit ut på tiden i mer än fyrtio minuter. Då hade förhandlingarna pågått från kl 10-19, med en lång paus för lunch.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.