Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    En ny studie från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, visar att den gynnsamma beskattningen av förmånsbilar ökar bilinnehavet bland svenska hushåll. Det leder med stor sannolikhet till ökat bilåkande. 

    Med hjälp av de svenska befolknings- och bilregistren har Maria Börjesson, professor i nationalekonomi, granskat hur förmånsbilbeskattningen påverkar bilinnehavet. I artikeln “The impact of company cars on car ownership” framgår att upplägget med förmånsbilar, det vill säga att arbetsgivaren tillhandahåller en bil som även får nyttjas privat och som medarbetaren förmånsbeskattas för, ökar sannolikheten att hushåll har bil.

    För ett singelhushåll ökar sannolikheten med 38 procent och för ett parhushåll med 14 procent. Förmånsbilar innebär också en ökad sannolikhet att parhushåll som annars bara skulle ha haft en bil har två bilar. Ungefär 25 procent av alla par som har en förmånsbil har två bilar men skulle utan upplägget bara ha en bil.

    I antal fordon motsvarar det ungefär 80 000 extra bilar. Maria Börjesson konstaterar att det är en tydlig effekt och är förvånad över att den är så stor för ensamhushåll.

    Förmånsbilar används mest privat

    Tidigare resvaneundersökningar har visat att förmånsbilar till 80 procent används privat. Det indikerar att det ökade bilinnehavet även innebär mer bilkörande. Om det leder till ökade utsläpp är osäkert. Det kan förstås göra det, men eftersom andelen elbilar bland förmånsbilarna är osäkert går det inte att dra någon säker slutsats. 

    – Utvecklingen bland förmånsbilarna är ganska spretig. Elbilarna blir fler, men förmånsbilarna är också större och tyngre. Just klimatpåverkan är något vi ska studera i en kommande studie, säger Maria Börjesson.

    Att minska bilkörandet är en viktig del av klimatomställningen. Samhället behöver bli transporteffektivt och premiera mer hållbara färdmedel som gång, cykel och kollektivtrafik. Ändå har vi system och förmåner som gör bilresande förmånligt för stora grupper i samhället. Det är något som borde diskuteras mer, konstaterar studiens författare.

    Studien finansierades av Trafikverket och ingår i ett större projekt om tjänstebilar. Läs mer på VTI:s hemsida

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.