Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Förpackningar snart kommunernas ansvar

    sortering avfall Lunds kommun
    I Lundskommun kan hushållen sortera hemma Foto: Lunds kommun

    Stora förändringar stundar för insamling av förpackningar. Det kommer bland annat bli obligatoriskt med fastighetsnära uppsamling av förpackningar för hushållen. Supermiljöbloggen reder ut alla turer.

    Den 1 januari 2024 tar kommunernas över ansvaret för förpackningar vilket Supermiljöbloggen tidigare berättat om. Tidigare har producenterna haft ansvaret genom producentansvarslagstiftning. Kommunerna har sedan tre år på sig att bygga ut insamlingen av förpackningen så att hushållsnära insamling sker.

    Senast den 1 januari 2027 ska invånarna i Sverige kunna sortera förpackningar hushållsnära. Producenterna har däremot fortsatt ansvar för insamling av förpackningar från verksamheter.

    Papper, plast, metall och glas samlas in nära fastigheten

    De nya bestämmelserna innebär att kommunerna tar över det operationella ansvaret för insamlingen av förpackningsavfall, och för information till hushållen om förebyggande och sortering av förpackningsavfall. Idag sköts insamlingen av producenterna. Ansvarsövergången sker den 1 januari 2024.

    Senast den 1 januari 2027 ska fastighetsnära insamling vara införd för hushållen. De vanligast förekommande förpackningsslagen (papper, plast, metall och glas) ska alltid samlas in fastighetsnära. Skrymmande förpackningar av papper och plast ska samlas in på lättillgängliga insamlingsplatser och övriga förpackningsmaterial (trä, keramik, textil o. dyl.) på kommunens återvinningscentral (ÅVC). Vidare föreslås att kommunen måste ta emot alla förpackningsmaterial på en ÅVC.

    Avgiftsfritt för hushållen

    Enligt det nya regelverket ska insamlingen vara gratis för hushållen och kommunerna ska ersättas för sina kostnader av producenterna. Niåver på ersättning kommer att bestämmas utifrån föreskrifter från Naturvårdsverket.

    Fastighetsbolag och kommuner förbereder sig

    Kommunerna har kommit olika långt i sina förberedelser. Enligt Patrizia Finessi, miljöexpert på de kommunala allmännyttiga bostadsföretagen, är det viktigt att fastighetsbolag nu har kontakt med kommuner och renhållningsbolag för att veta hur förpackningsinsamlingen är tänkt att fungera i respektive kommun. Borås kommun är på väg att successivt införa ett nytt fastighetsnära insamlingssystem för i första hand 20 000 villor, medan exempelvis Kiruna kommun hänvisar invånarna till återvinningsstationer även under 2023. Skellefteå kommun har i januar 2023 tagit beslut om att införa fastighetsnära så kallad fyrfacksinsamling, men räknar med att det tar ett par år att införa systemet då det bland annat kräver nya kärl och fordon. Lund är en av de kommuner som varit tidiga med att införa flerfackskärl hemma för att underlätta för hushållen att källsortera och berättar också aktivt för invånarna vad insamlat material kan användas till.

    Det tar tid innan flerbostadshus kommer att ha lösningar på plats. I ett fastighetsbestånd kan en plats på gården eller en parkeringsplats ställas i ordning för fastighetsnära insamling. Kommunen kan enligt Fastighetsägarna inte ställa krav på att ett särskilt utrymme byggs för förpackningsinsamling i befintlig byggnad. Däremot kan kommunen ställa högre krav vid ombyggnation eller nybyggnation. Flera fastighetsägare och kommunen kan komma överens om gemensam plats för att samla in förpackningar.

    Förpackningar en del i EUs gröna giv

    Samtidigt har EU-kommissionen föreslagit en förordning om förpackningar och förpackningsavfall, vilket välkomnas av svenska regeringen. Ambitionen är att förebygga och minska förpackningsavfall, öka återanvändning och högkvalitativ materialåtervinning och skapa en marknad för återvunnet material. Förordningen är tänkt att styra förpackningssektorn mot klimatneutralitet till 2050, underlätta för konsumenter, skapa nya affärsmöjligheter. Ett syfte är också att öka Europas självförsörjningsgrad. Förslaget är en del av genomförandet av kommissionens gröna giv och bygger på kommissionens handlingsplan för en cirkulär ekonomi.

    Hur insamlat material hanteras är avgörande

    En central fråga oavsett om kommuner eller producenter har ansvar för insamling av material, är möjligheten att återanvända och materialåtervinna de insamlade fraktionerna. Det är något som i hög grad avgör hur stor miljöeffekten blir av att samla in.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.