Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Regeringen har beslutat om nya regler som ska göra det enklare för hushåll att sortera förpackningsavfall. Förändringen innebär att kommunerna tar över ansvaret för insamlingen och att insamlingskärl ska finnas nära hemmet. Dessutom ska insamling av förpackningar erbjudas på större populära platser utomhus, som till exempel parker och torg.

  En stor mängd förpackningar som hade kunnat återvinnas hamnar i dag i papperskorgen. Det vill regeringen ändra på, bland annat genom att reglera placeringen av insamlingskärl. De nya reglerna innebär att insamlingskärl för förpackningar av plast, papper, glas och metall ska finnas nära hemmet. Insamlingen ska vara gratis för hushållen.

  Det blir kommunerna som tar över det operationella ansvaret för insamlingen, som idag sköts av förpackningsproducenterna. Skiftet sker 1 januari 2024.

  Det ställs även krav på kommunerna att erbjuda insamling av förpackningar i parker och på torg som är över 2000 kvadratmeter stora och där det förekommer betydande mängder förpackningsavfall. Dessutom ska förpackningsavfall av plast samlas in på fler platser utomhus, till exempel på gågator.

  Förpackningsinsamling på parker och torg införs 1 januari 2026, medan den så kallade fastighetsnära insamlingen ska vara implementerad senast 1 januari 2027. Mer information finns i Miljödepartementets pressmeddelande.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!