Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Försäkringsindustrin kan bli klimatets räddning

  På andra sidan Atlanten har mycket gått fel på miljöfronten sedan republikanerna vann stort under midterms-valen. Sedan det hände har en kommitté i amerikanska representanthuset enhälligt röstat emot klimatforskningens vetenskapliga grunder, kommittén för global uppvärmning har lagts ned och i republikanernas budgetförslag skars allt stöd till miljön ned kraftigt. Men nu finns det ett nytt hopp på det politiska fältet i USA.

  Försäkringsbolagen tar nämligen allt mer plats i debatten och de har ett intresse av att politiken är forskningsbaserad och tar itu med klimatförändringarna. Till skillnad från oljebolagen som länge pumpat in stora summor pengar i lobbyverksamhet och i donationer till kandidater så har försäkringsbolagen ett ekonomiskt intresse i att man erkänner forskningsresultaten.

  För ett halvår sedan rapporterade vi på Supermiljöbloggen att naturkatastroferna både blir vanligare och allt kostsammare och detta vet försäkringsbolagen om eftersom det ofta är de som får stå för notan. Försäkringsbolagen har också vana av att kallt kalkylera på risker för att kunna maximera sin vinst, och därför blir klimatfrågan också en enorm framtidsfråga för dem. Frank Nutter, ordförande för Reinsurance Association of America säger det kanske bäst ”The insurance industry’s financial interest is inter-dependent with climate and weather”.

  Redan 2006 bildade försäkringsbolagen organisationen ClimateWise vars syfte är att minska de ekonomiska riskerna som kommer med klimatförändringarna. ClimateWise och försäkringsbolagen är grupper som har stora tillgångar i ryggen och som har vana av att syssla med lobbyverksamhet. Under midterms 2010 spenderade olje- och gaslobbyister över $145 miljoner på sin verksamhet men det är ändå inte lika mycket som försäkringsbolagens lobbyister vars verksamhet kostade över $157 miljoner. Det året handlade försäkringsbolagens lobbyverksamhet främst om att stoppa Obamas hälsovårdsplan men i framtiden kan dessa summor lika gärna gå till att lobba för en hållbar miljö- och klimatpolitik.

  I ett amerikanskt politiskt klimat där det i vissa läger är politiskt självmord att ens erkänna klimatforskningen har miljörörelsen funnit en osannolik allierad i försäkringsbolagens kyliga ekonomiska kalkyler. Förhoppningsvis kan det i framtiden komma att förändra den amerikanska spelplanen.

  För dig som vill läsa mer om försäkringsbolagen och deras syn på klimatförändringarna rekommenderar vi The Guardians utmärkta artikel.

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra