Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Försäljningsras för biogasbilar

  Andelen miljöbilar som säljs i Sverige minskar. Av det totala antalet sålda bilar i januari uppgick miljöbilarna till 31,4 procent medan andelen var hela 36,2 procent förra året.

  Det säljs visserligen fler miljöbilar i antal jämfört med förra året, men det är en klen tröst eftersom också miljöbilarna släpper ut koldioxid, bara lite mindre än de vanliga bilarna.

  Inte nog med det. Försäljningen av biogas- och elbilar, de renaste bilarna, har sjunkit kraftigt jämfört med januari förra året. Under januari såldes till exempel bara 250 biogasbilar, mot 556 i januari förra året.

  Dessa siffror är mycket problematiska för regeringen och inte minst miljöminister Andreas Carlgren (C), som menar att biltrafiken måste öka. Carlgren ser inga problem med stora motorvägsbyggen som Förbifart Stockholm eftersom vägen byggs för just el- och biogasbilar. Denna utgångspunkt ter sig alltmer orealistisk. Vi har tidigare avslöjat att regeringens egen expertmyndighet bara förutspår att någon enstaka procent av bilarna i Sverige 2020 kommer att drivas av el eller biogas om nuvarande politik fortgår.

  Siffrorna ligger istället väl i linje med slutsatserna i fordonsforskaren Jonas Åkermans avhandling som vi uppmärksammade tidigare idag. Åkermans studie säger bland annat att bättre fordonsteknik och nya bränslen är nödvändigt, men inte tillräcklig för att uppnå målet om en global uppvärmning om max 2 grader.

  Foto: Statoil

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.