Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Forskare: 5 steg för att föda 9 miljarder

  År 2050 tros 9 miljarder människor leva på jordklotet. Redan idag råder stor hunger i världen och många oroar sig för hur en växande befolkning ska kunna äta sig mätt utan att utarma jordens resurser ännu mer. Med det i bakhuvudet har Johan Rockström i ett team med internationella forskare försökt svara på frågan om jordklotet har kapaciteten att försörja 9 miljarder människor utan att utarma jordens resurser. Utgångspunkten har varit att fördubbla matproduktionen men samtidigt förbättra förutsättningarna för miljön och den biologiska mångfalden. I den internationella tidskriften Nature presenteras slutsatserna. Svaret är glasklart – ja, det har den. Men inte utan att följande fem specifika krav uppfylls.

  • Stoppa utbredningen av jordbruksmark. Minskad avverkning av jordbruksmark kan uppnås genom att använda ekonomiska incitament som betalning för ekosystemtjänster, användning av certifikat och ekoturism vilket kan vinna stora fördelar för miljön utan att minska jordbruksproduktionen eller den ekonomiska välfärden. Det handlar helt enkelt om att ta till vara bättre på de marker som redan idag är avsedda för jordbruk, och inte ta nya områden i anspråk.
  • Stänga ”skördeluckor”. Många delar av Afrika, Latinamerika och Östeuropa använder inte hela sin skördepotential. Detta kallas skördeluckor och genom att bättre använda sig av olika sorters grödor, ha bättre skötsel och använda förbättrad genetik kan man stänga dessa och samtidigt öka matproduktionen med nästan 60 procent.
  • Använda resurser mer strategiskt. Nuvarande vattenanvändning, näringsämnen och jordbrukskemikalier lider av vad forskarna kallar Guldlockproblemet: för mycket på ett ställen, för lite på det andra och precis lagom på det tredje. Genom att använda resurserna smartare, mer där det behövs och mindre där det går, menar forskarna att vi kan säkra matproduktionen och öka denna, utan att riskera att skada jordklotet.
  • Byta kost. Oavsett hur effektivt det görs dränerar odling av djurfoder och biobränsle möjligheterna att säkra människors livsmedelstillförsel. Genom att viga odlingsmark direkt till livsmedelsförsörjning för människor kan antal kalorier producerade per person öka med nästan 50 procent. Bara genom att flytta djurfoder- och biobränsleproduktion bort från den bästa odlingsmarken kan göra en stor skillnad.
  • Minska spillet. En tredjedel av allt mat som odlas slängs, antingen för att den är förstörd eller för att skadedjur ätit på den. Genom att minska detta spill kan maten som går att konsumera öka med ytterligare 50 procent.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.