Forskare blir aktivister när klimatkrisen förvärras
Fler och fler forskare blir klimataktivister när utsläppen fortsätter att öka och klimatkrisen förvärras. Civil olydnad för att få beslutsfattare att lyssna till forskningsresultaten har blivit ett viktigt sätt att försöka bidra till skarpare klimatpolitik.
Allt fler forskare blir klimataktivister när klimatutsläppen fortsätter att öka och klimatkrisen förvärras. En av dem är Jeannette Eggers vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som i Vetenskapsradion Klotet berättar om varför hon valt att kombinera forskaruppdraget med aktivism. Hon menar att eftersom vi har ett planetärt nödläge måste vi agera nu. Därför deltar hon numera i fredlig civil olydnad för att tvinga fram bättre klimatbeslut.
För Vetenskapsradion Klotet berättar Jeannette Eggers om det svåra men självklara valet att göra mer för klimatet än att ta fram vetenskapliga fakta. Hon beskriver också hur oroliga hennes barn är för att hon ska bli arresterad, vilket hon också blev i samband med en civil olydnadsaktion vid Bromma flygplats.
Våra beslutsfattare lyssnar inte på det vi har att säga, så jag ville göra mer.
forskaren Jeannette Eggers vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Vetenskapsradion Klotet
Jeannette Eggers har liksom över 1000 forskare i mer än 30 länder valt att ansluta sig till Scientist Rebellion. ”What is the point in documenting in ever greater detail the catastrophe we face, if we are not willing to do anything about it?”, skriver Scientist Rebellion på sin kampanjsida. Fritt översatt betyder det: Vad är det för poäng att dokumentera klimatkrisen på en allt mer detaljerad nivå som forskare, om vi inte är beredda att göra något åt den.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till