Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Forskare dömer ut vargpolitiken – igen

  Centerpartiet vill, precis som Supermiljöbloggen tidigare rapporterat, minska antalet vargar i Sverige till bara 180 stycken. Nu får de svidande kritik från två professorer – igen. 

  Centerpartiets linje i frågan om vargjakt har många gånger kritiserats för att missgynna vargstammen och hota den biologiska mångfalden. Experter har tidigare sagt att vargstammen bör tredubblas, snarare än att minskas.

  Nu kommer nästa salva av kritik. Två professorer dömer idag ut Centerpartiets linje, rapporterar Ekot:

  – Ja, jag tycker att det vore direkt olämpligt att göra det i det här läget. Även om individer är inavlade, så har dom genetiskt material som kan vara värdefullt.

  – Jag tycker att det vore att äventyra den här populationsens framtid, säger Linda Laikre, professor i populationsgenetik på zoologiska institutionen vid Stockholms universitet.

  – En hotad population gynnas av en hög numerär. Det är alltid bättre att vara många än att vara få. Och börjar man skjuta av djur, då minskar ju storleken på det här beståndet, säger Nils Ryman, professor i populationsgenetik vid zoologiska institutionen vid Stockholms universitet.

  Och vad skulle konsekvenserna kunna bli? 

  – Ja, man försämrar ytterligare den genetiska statusen.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.