Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Forskare: ”Krävs tusentals vargar”

  Efter vargjaktsfiaskot kommer nu ytterligare ett uttalande från en forskare: Det krävs tusentals individer för att bibehålla en livskraftig vargstam i Sverige.

  ATL rapporterar:

  – Ur genetiskt perspektiv krävs tusentals individer för att bibehålla en livskraftig vargstam i Sverige. Det säger Linda Laikre, genetiker vid Stockholms universitet.

  Alla individer behöver dock inte finnas i Sverige, framhåller hon.

  – En situation skulle behöva skapas för vargstammen i Skandinavien, så att den hängde samman och vi fick ett genetiskt utbyte, säger Linda Laikre till Sveriges Radio Värmland.

  Linda Laikre bekräftar bara det som sagts av experter tidigare. Hur regeringens rovdjurspolitik ska lyckas med detta är en gåta. Under vargjakten sköts nämligen många vargar som var väsentliga för just stammens förökning. Nybildade vargpar, friska individer och alfadjur var några av de vargar som sköts.

  För den som är intresserad av fördjupning, höll Linda Laikre en föreläsning på Stockholms Universitet på temat ”Hur många vargar behöver vi?” (Video)

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.