Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Forskare undersöker en framtid utan tillväxt

    I ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt som leds av KTH ska olika scenarier för en framtid utan tillväxt undersökas.

    Forskningsprojektet kallas ”Bortom BNP-tillväxt. Scenarier för hållbart samhällsbyggande”, och ska undersöka tre framtidsscenarier med negativ tillväxt, nolltillväxt samt låg tillväxt och vilka konsekvenserna kan bli för exempelvis byggsektorn, välfärdstjänster samt vardagsliv. Åsa Svenfelt från KTH som är en av två forskningsledare säger att ”Den här forskningen förebereder samhället på de utmaningar som kan komma om tillväxten minskar.”

    Forskarna bakom projektet skriver att ”BNP-tillväxt är fortsatt beroende av billig energi och globala transporter. Mot en bakgrund av klimatförändringar och begränsade resurser är det sannolikt att energipriserna kommer att stiga och därmed kommer även tillväxten att påverkas.” Frågor som ställs i projektet är bland annat ”Vad kan förändringar i tillväxten innebära för välfärdens organisation och finansiering? Hur kan dessa upprätthållas och utvecklas i olika delar av landet?” samt ”Hur skulle maktrelationer och fördelning av resurser förändras i samhällen med låg eller nolltillväxt?”. Dessutom skriver forskarna att projektet är viktigt eftersom ”Att ha förberedelse och strategier för att hantera avstannad tillväxt är högst samhällsrelevant för Sverige såväl som andra länder oavsett om detta betraktas som en möjlighet eller ett hot.”

    I projektet ingår forskare från KTH, Lunds universitet, Svenska Miljöinstitutet, Uppsala universitet, samt Statens Väg och Transportforskningsinstitut. Dessutom är projetet knutet till samarbetspartners, bl.a. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Västra Götalandsregionen, kommuner (Botkyrka, Norrköping, Sollentuna, Kristianstad) och intresseorganisationer (t.ex. Transition Sweden och TCO). Projektet har fått 22,8 miljoner kr i stöd från forskningsrådet Formas.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.