Forskare: ”Uppvärmningen kan bli dubbelt så stor som vi tidigare trott”
De nuvarande klimatmodellerna fångar inte in de långsiktiga effekterna av våra utsläpp på ett bra sätt, den globala uppvärmningen kan därmed på lång sikt bli dubbelt så stor som man tidigare räknat med, varnar forskare på the geological society.
Forskarna har undersökt historiska exempel på klimatförändringar för att bättre kunna förstå den som sker nu, och en av deras viktigaste slutsatser är att dagens modeller kan ha underskattat kraften i klimatförändringarna. Orsaken är så kallade feedback-effekter, exempelvis när is smälter och därmed inte längre reflekterar bort solstrålning och värme, vilket leder till mer uppvärmning. Den här typen av processer kan ta hundratals eller till och med tusentals år, forskarnas bedömning är därför att dagens klimatmodeller som ofta sträcker sig fram till 2050 eller 2100 är relativt träffsäkra, men att temperaturerna kan komma att fortsätta öka lika mycket även längre fram i tiden.
Jordens klimatkänslighet (hur stor förändring en viss mängd klimatutsläpp leder till) kan alltså vara dubbelt så hög som man tidigare trott. Forskarna jämför dagen utsläpp med en naturlig ökning av koldioxidhalten som skedde för 55 miljoner år sedan. Den ökade temperaturen och de försurade haven ledde då till en massiv artutrotning i haven, som tog ekosystemen upp emot 100 000 år att återhämta sig ifrån.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till