Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Forskare vill se en ny politisk inställning till ekonomi och miljö

  Foto: Raften Bill, U.S. Fish and Wildlife Service

  Forskarna Mats Williander och Thomas Nyström har i ett debattinlägg i SvD kritiserat partierna för sin brist på hållbar, trovärdig och långsiktig ekonomipolitik. Både Miljöpartiet och Folkpartiet får sig en känga för sina attityder mot tillväxt.
  Miljöpartiet förespråkar nolltillväxt (se edit nedan) medan Folkpartiet (tillsammans med de flesta övriga partier) förespråkar en fortsatt prioriterad tillväxt. Båda alternativen är enligt forskarna ogenomtänkta. De vill snarare se en satsning mot cirkulär ekonomi. De tar en mobiltelefon som exempel – idag vill företagen så snart de sålt en telefon få bort den från marknaden så att man kan sälja en ny. Alternativet skulle vara att företaget säljer tillgången till telefonen snarare än själva telefonen. Då skulle alltså mobilen alltid vara företagets och samma mobil skulle kunna tjäna flera användare.

  Om produkten i en sådan affärsmodell kan betjäna så många kunder som möjligt och så länge som möjligt ger det högre vinst per enhet och mer vinst totalt. Företaget motiveras att designa robusta konstruktioner som tål att användas, är uppgraderbara och modulära, och som kan anpassas till nya kundbehov. Det ger cirkulära produkt-, komponent- och materialflöden. Ökad vinst ger här alltså en högre resurseffektivitet, det vill säga ekonomi och miljö går hand i hand i stället för att stå i konflikt till varandra.

  Cirkulär ekonomi är egentligen inget nytt. Enligt forskarna införde Kina cirkulär ekonomi i sin senaste femårsplan och för en dryg månad sedan sa EU-kommissionen att det nya ekonomiska systemet ska bli norm i Europa. Eftersom det redan är på uppgång i resten av världen menar forskarna att Sverige verkligen har en chans att ta på sig ledarrollen.
  De föreslår några konkreta styrmedel:

  Satsningen vi föreslår består av tre delar: Tillämpad forskning, skatteväxling och offentlig upphandling.
  • Den tillämpade forskningen, tillsammans med industrin, bygger upp kunskap kring industrins utmaningar och möjligheter vid ett skifte till cirkulära affärsmodeller. För forskningssatsningen föreslår vi att till exempel Vinnova får riktade medel för forskning kring cirkulär ekonomi och åtminstone täcker de tre områdena Styrmedel och effekter, Företags hinder och möjligheter samt Konsumenters attityder och beteenden.
  • Genom skatteväxling hjälper man industrin skifta till en radikalt mer hållbar verksamhet utan att det nämnvärt belastar statsfinanserna.
  • Genom offentlig upphandling av produkters funktion/prestation i stället för produkten själv säkerställer man en stor initial inhemsk marknad för cirkulära erbjudanden, vilket behövs för att industrin skall våga satsa.

  För att nå målet krävs det däremot en omställning hos konsumenterna där nyttan hos produkten måste bli viktigare än att äga produkten i sig.
  Willander och Nyström forskar i Sustainable Business på institutet Viktoria Swedish ICT.
  Edit: Enligt Miljöpartiets partiprogram förespråkar de inte nolltillväxt. Däremot står det bland annat:

  Genom nya mått på välfärd och förändrade prioriteringar kan vi bygga en ekonomi som gör sig fri från beroendet av ständig tillväxt. En del i det arbetet är att verka för en solidarisk fördelning av resurser, som ger ökad ekonomisk trygghet i osäkra tider.

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra