I det gemensamma budgetförslaget från M, KD och SD föreslås en sänkning av bensinskatten med 50 öre per liter. Supermiljöbloggen har frågat tre forskare om deras syn på utspelet och dess påverkan på miljön.
SMB kunde under gårdagen rapportera att budgetförslaget från M, KD och SD innehåller stora klimatmotsägelser. Samtidigt som partierna å ena sidan säger sig följa principen om att förorenaren ska betala vill de å andra sidan sänka skatten på fossila drivmedel.
Tomas Kåberger, professor i industriell energipolitk på Chalmers universitet, menar att en sänkt bensinskatt håller kvar oss i ett fossilberoende.
Den globala prisökningen på fossila bränslen visar hur dyrt och farligt fossilberoendet är. Det är ett skäl att skynda på utbyggnaden av förnybar el och elektrifiering. Att då sänka fossilbeskattningen och försvaga drivkraften för utfasning skulle leda till att man behåller problemen istället för att lösa dem, säger Tomas Kåberger till SMB.
I skuggbudgeten skriver de tre partierna att ”förorenaren ska betala för sin miljöpåverkan samtidigt som förnybar och miljövänlig teknik ska växa fram”. En sänkt bensinskatt skulle kunna motverka detta då incitamenten för att ställa om till förnybar energi minskar.
Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap, är inne på samma spår.
Att sänka klimatskatterna vore att bedra enskilda och företag; det är teknikpessimistiskt, slår mot dem som ställer om och förringar värdet av bioresurser från landsbygden. Att det dessutom skulle öka klimatskadorna är självklart, det vet alla, säger Mikael Karlsson.
Högerpartierna, som ofta förordar tekniska lösningar för att lösa klimatkrisen föreslår alltså en skatteförändring som riskerar att försämra möjligheter för ny och klimatsmart teknik.
Samtidigt tycker Moderaternas finanspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson att den sänkta bensinskatten inte bör ses som en klimatåtgärd, utan en fördelningspolitisk åtgärd. Men Naghmeh Nasiritousi, som forskar om klimatpolitik vid Stockholms universitet och Utrikespolitiska Institutet, menar att det finns bättre fördelningspolitiska styrmedel än sänkt bensinskatt.
Det var ju tydligt av SVT:s klimatutfrågning den 24/10 att M:s representant svarade att sänkt bensinskatt inte är en klimatåtgärd utan en fördelningsåtgärd. Så för utsläppsminskningar skulle det vara en negativ åtgärd, särskilt när vi har ett utsläppsmål för trafiken som vi har svårt att nå i nuläget. Det finns säkert bättre riktade fördelningsåtgärder i verktygslådan som inte får till följd en sådan målkonflikt mellan sociala mål och miljömål, säger Naghmeh Nasiritousi till SMB.
Till och med den höger- och marknadsliberala tankesmedjan Timbro har uttryckt sig väldigt kritiskt till en sänkt bensinskatt. Enligt deras uträkningar kommer förslaget leda till ökade utsläpp på uppemot 300 000 ton koldioxid.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till